Polisman misstänkts ha stulit varor från Ikea och återlämnat varorna för att få tillgodokvitton.
Polisman misstänkts ha stulit varor från Ikea och återlämnat varorna för att få tillgodokvitton. - Foto: Janerik Henriksson/Johan Nilsson/TT

Polis jobbade extra på Ikea – misstänkt för varustöld

En polisman misstänks ha drygat ut sina inkomster genom att stjäla kvarglömda varor ur kundvagnar på möbeljätten Ikea. Mannen frikänns från åtalet om stöld – nu överklagar åklagaren domen.


Tidigare i år rapporterade Dagens Juridik hur en polisman åtalats för stölder som skett i samband med att han jobbade extra på Ikea. Enligt åtalet ska polismannen ha återlämnat varor från möbeljätten som andra kunder köpt och sedan glömt kvar i anslutning till varuhuset.

Polismannen har nekat till anklagelserna och hävdat att återköpen gjorts med varor som han eller närstående köpt på Ikea.

Fick tillgodokvitton i varuhuset

Nu frikänns polismannen trots att åklagaren anses ha bevisat att det som mannen gjort gällande i gärningsbeskrivningen stämmer. Handlingen faller även inte inom ramen för stöld. Åklagarens bevisning i målet grundar sig på vittnesmål från polismannens kollega och återköpen på Ikea.

I rätten ska en kollega ha vittnat om att mannen "tog hand om varor" som kunder glömt i kundvagnar på varuhusets parkeringsplats. Mannen ska sedan ha returnerat varorna och på sådant sätt fått tillgodokvitton. Tingsrätten menar att ingenting talar för att polismannen skulle ha hittat på det han sagt till sina kollegor.

Enligt poliskollegan legitimerade polismannen sitt beteende efter att han ska ha berättat för kollegan att man inte behövde något kvitto för att göra återköp – på det viset kunde han få upp till 10 000 kronor på ett år, skriver tidningen.

Åklagaren överklagade domen

Domstolen pekar på de varor som lämnats tillbaka och menar att det rört sig om "en stor mängd varor av mycket varierande slag, allt från mattor till gångjärn, lister, beslag och skohorn".

Polismannen frikänns från åtalet om stöld, men kort efter den friande domen överklagades den av åklagaren som vill att hovrätten dömer mannen för stöld alternativt olovligt förfogandet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!