Hunden har tidigare bitit ett barn.
Hunden har tidigare bitit ett barn. Genrebilder. - Foto: Foto Leif R Jansson/Johan Nilsson/TT

Den dödade kvinnans amstaff har bitit barn: "Anmäld"

Under eftermiddagen träffade SVT dottern till kvinnan som avled efter en hundattack i en by i Robertsfors kommun. Hon berättar att hunden tidigare varit våldsam.
– En tragedi, en tragedi. Jag var rädd att det här skulle hända, säger dottern till SVT.


På söndagskvällen i Robertsford dödade en amstaff en kvinna i 60-årsåldern och bet en man i 50-årsåldern så illa att han var tvungen att föras till sjukhus med helikopter. Enligt polisen har kvinnan ägt amstaffen i flera år.  Här kan du läsa om hundattacken då en kvinna dog.

Kvinnan hade två personer på besök, när hunden gick till attack mot en manlig gäst. Hunden avlivades av polisen på plats och ytterligare en hund blev omhändertagen. 

– Som jag förstår det har det börjat med att den här hunden har gått till angrepp mot en gäst. Hundägaren provar att lugna ned hunden och ta med den ut. Då går den till angrepp igen ute på gården och det går så illa att hundägaren blir ihjälbiten, säger förundersökningsledare Magnus Eklund till Västerbottens-Kuriren. 

Hunden har varit våldsam tidigare

Under måndagen rapporterade flera medier om att ägaren och hunden inte ska ha varit inblandad i några tidigare incidenter.

Men i en intervju med SVT Nyheter Västerbotten säger kvinnans dotter att hon var rädd för att något liknande skulle hända och att hunden varit våldsam tidigare.

– Inte alltid, men den kunde ha sina utfall, säger dottern till nyhetskanalen.

Anmäld till Länsstyrelsen för två år sedan

Redan 2020 ska Länsstyrelsen ha tagit emot två anmälningar gällande kvinnans hund. Enligt anmälan till Länsstyrelsen i Västerbotten ska amstaffen ha bitit ett barn som var på besök hos kvinnan. Barnet blev enligt anmälan bitet i båda benen och ska ha fått sådana skador att det tvingades operera.

Kvinnans dotter säger till SVT att det var hennes dotter som blev biten och att det var av samma hund. I anmälan framgår det även att samma hund ska ha attackerat vuxna tidigare och att den beskrivs som "känslig av sin ägare". 

Ägaren ska sedan blivit ombedd att kontakta handläggare på Länsstyrelsen för att diskutera hundhållningen.

– En hund bet sin ägare så illa att denne avled. Hunden bet även en annan person så att denne behövde sjukhusvård. Lagen om tillsyn av hund och katt reglerar vad som ska ske om en hund uppvisar sådant beteende som i aktuellt ärende. En sådan hund är farlig för människor och därför omhändertogs den av polis, säger Annelie Grip Hansson, Länsveterinär i Västerbotten till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!