Stockholm

SD-toppens uppmaning till statsråden efter Nobelnobben: "Klivit ur sandlådan"

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen och SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen och SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Claudio Bresciani/Tim Aro/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte delta på årets Nobelfest. SD-toppen Jessica Stegrud passar då på att skicka en känga till statsråden.


Läs mer

Under tisdagen framkom det att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte kommer att få delta på årets Nobelfest, uppger Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Partiledaren fick inte heller medverka förra året, och att partiet är en del av regeringsunderlaget samt är Sveriges näst största parti ändrar inte på något.

"Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism", skriver stiftelsen.

Jessica Stegrud om att Jimmie Åkesson utesluts

Vd Vidar Helgesen står därmed fast vid sin föregångare Lars Heikenstens beslut gällande Jimmie Åkesson, som inte någon gång varit inbjuden till festligheterna i Stockholm. Övriga riksdagens partiledare är fortsatt inbjudna.

Under tisdagseftermiddagen skrev Jessica Stegrud (SD), tjänstgörande riksdagsledamot, ett inlägg på Twitter där hon tar bladet från munnen och riktar sig till statsråden efter dagens besked om att Åkesson utesluts från nobelfesten:

"Utmärkt tillfälle för statsråden att nobba nobelfesten för att visa att de numer klivit ur sandlådan och inte tolererar detta hyckleri."

Några Twitter-användare som kommenterar Stegruds inlägg skriver följande:

"Varför ska en partiledare från ett vetenskapsförnekande parti gå på en fest som hyllar vetenskap? Han skulle ju bara stå i ett hörn och ha tråkigt."

"Ni får väl ha er alternativa Nobelfest istället?"

"Je suis Jimmie! Stackarn."

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.