Är du erfaren med katter?
Är du erfaren med katter? - Foto: Unsplash

Forskning visar: Du hanterar din katt helt fel

Skulle du kalla dig en erfaren kattägare? Då kanske du bör tänka om, åtminstone efter att du har läst denna artikel!


Är du kattägare? Då har vi nyheter till dig!

Enligt forskare vid Nottingham Trent University i Ontario, Kanada visar det sig att kattägare ofta rör sina små missar på delar av kroppen som katten inte uppskattar att bli rörda.

Lika många visade sig också plocka upp sina katter på ett sätt som djuren inte föredrar.

Lauren Finka, forskare i djurskydd och beteende vid Nottingham Trent University, förklarar att det självklart är individuellt från katt till katt, men att det finns riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig till så att katten känner sig så bekväm som möjligt.

Så utfördes studien om katter

120 frivilliga deltog i studien. Samtliga deltagare fick interagera med tre katter de aldrig träffat tidigare medan de samtidigt fyllde i ett frågeformulär om sina egna personlighetsdrag och erfarenheter med katter.

Sedan var det bara för deltagarna att kela och gosa med katterna på samma sätt de skulle ha gjort om de befann sig hemma.

Erfarna kattägare tog större frihet

Det skulle visa sig att den grupp frivilliga deltagare som uppgav att de hade erfarenhet av att umgås med katter var de som rörde katterna på områden som djuren vanligtvis inte uppskattar, bland annat på svansen, benen, ryggen och magen.

Katter föredrar vanligen att bli klappade vid öronen, kinderna och under hakan.

Samma grupp individer gav inte heller djuren så mycket frihet och självkontroll under mötet. Åtminstone inte så mycket som bedömts vara optimalt för katten som djur.

Resultaten var slående, eftersom den grupp människor som ansåg sig ha mindre erfarenhet av att umgås med katter gav djuren större frihet och mindre beröring på icke-önskade områden på kroppen, förklarar studien.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!