Hundexperten vill att vi hellre fokuserar på hur dessa hundar haft det.
Hundexperten vill att vi hellre fokuserar på hur dessa hundar haft det. - Foto: Pixabay/Leif R Jansson/TT

Hundexperten som kämpar för kamphundarna: "Används som skällsord"

Efter det uppmärksammade fallet där en kvinna avlidit efter att ha bitits ihjäl av sin "kamphund" startades debatten om huruvida bra dessa hundar är eller ej. Här reder kamphundsexperten Irene Westerholm ut begreppet och menar att fokus bör istället vara på hur dessa hundar haft det.


Den var den 23 oktober som polisen fick larm om att två personer, en man i 50-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern, attackerats av en hund i Robertsfors kommun.

Samma kväll avled kvinnan och enligt polisen har kvinnan ägt hunden som gick till attack i flera år. Hunden var av hundrasen amstaff. Här kan du läsa mer hundattacken i Robertsfors kommun.

Efter händelsen har flera röster höjts som kräver att vissa hundraser ska förbjudas, raser som i folkmun ofta kallas för "kamphundar".

Kamphundexperten: "Fokusera på hur hunden haft det"

Det förekommer många myter kring hundtypen och i dag används ofta begreppet "kamphundar" som ett skällsord. Kamphundexperten Irene Westerholm som driver företaget Hundläroverket menar att dessa hundar egentligen är den hundtyp som under sekler i själva verkat avlats för att aldrig bita människor.

Irene är utbildad etolog och hundinstruktör och har hållit i kurser sedan 1999 för att ge ökad kunskap och förståelse för djurs beteende och genom det kunna minska lidande.

– Om man vill använda någon term som beskriver vilken genetisk grupp en hund tillhör, finns det mer precisa så som bulldog till exempel. Men frågan är hur relevant det är, snarare bör man fokusera på hur hunden haft det. Att bo i missbrukarkretsar är inte ovanligt hos hundar med beteendeproblem, säger Irene Westerholm till Nyheter24.

"Kamphundar" är i dag en utpräglad familjehund

Men var kommer då begreppet "kamphundar" ifrån? Och vad är egentligen en "kamphund"?

– Det är antingen en hund av en ras som historiskt eller i nutid selekteras för kamp i någon form, inte enbart mot hundar, eller en hund oavsett ras som används i kampsyfte. Jämför begreppet jakthund, grythund, vallhund.

En "kamphund" kan således vara en hundtyp som historiskt har använts för detta ändamål, men som i dag är en utpräglad sällskaps- och familjehund

Många hundraser har liknande bakgrund

Hon berättar att bland annat bulldogar har använts till boskapshantering parallellt med att baiting, så kallade arrangerade kamper, mellan hundar och andra djur som varit ett folknöje. 

– Men att komma ihåg, många av våra raser har liknande bakgrund, selektion för hundkamp finns både hos spetsraser, terrier, mastiffer, utöver bulldoggar, från olika världsdelar. 

De raser som man främst syftar på när man pratar om "kamphundar" är enligt Irene Westerholm: american staffordshire terrrier, american pit bull terrier, staffordshire bullterrier, bullterrier, miniatyrbullterrier, american bully och american bulldog. 

Att det finns problem med både hundar och hundägare i vårt samhälle har knappast undgått någon. Men för att komma tillrätta med dessa behövs enligt Irene Westerholm inte seglivade myter som slagträ i debatten. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!