SL-korten har varit många genom åren – nu krånglar de nya kortläsarna.
SL-korten har varit många genom åren – nu krånglar de nya kortläsarna. - Foto: Bertil Ericson/Annika af Klercker/SvD/TT

SL:s trasiga biljettläsare retar gallfeber på resenärerna

Det har nog inte gått obemärkt förbi SL:s resenärer att de nya, gröna kortläsarna är ur funktion – vilket orsakat köbildning och irritation bland flera resande som fått vänta länge tills de kunnat passera spärrarna.


Sedan SL:s nya kortläsare för de gröna korten införskaffades har kortläsarna inte välkomnat resande in genom spärrarna – istället har det varit rött som i avstängt. SL har istället haft problem med sina biljettläsare i tunnelbane- och pendeltågssystemet.

I SL:s spärrar finns det ungefär 850 biljettläsare och 120 av dessa har gett vika. Det kommer ta flera veckor tills problematiken är åtgärdad.

– Vi förstår verkligen att det här felet ställer till det under pendlingen och vi är ledsna att det drabbar våra resenärer. Systemen ska självklart fungera bättre än såhär, säger Elin Lindström presskommunikatör på SL till Nyheter24.

Rött ljus för de nya SL-kortläsarna

Vissa maskiner har problem med att läsa av betalkort medan det i andra apparater inte går att registrera SL-korten. I vissa läsare har varken SL-kort eller betalkort kunnat blippas. På SL:s bussar finns det runt 2 200 läsare, där har bara ett fåtal krånglat.

– Det handlar om ett tekniskt fel som gör att hela läsaren låser sig. I och med att felet bland annat låser den del av läsaren som hanterar betalkort måste vi följa de särskilda riktlinjer som finns kring att hantera just betalkortsterminaler.

Kortläsarna måste skickas till England

Eftersom kortläsarna hanterar betalkort omges hantering av betalkort av strikta regelverk, vilket enbart den brittiska leverantören Access IS får göra. Korrigeringarna kan därmed inte utföras i Sverige utan läsarna måste monteras och skickas till England.

– De reglerna är av säkerhetsskäl omfattande och innebär att vi inte själva får laga läsarna. De måste i stället skickas till vår leverantör, som återställer läsaren på en godkänd och säker reparationsplats. I och med att vi inte själva inte får återställa läsarna blir arbetet mer tidskrävande än om vi själva hade fått göra det.

Enligt Elin Lindström ska de stora problemen vara åtgärdade om ungefär tre veckor. Bedömningen har gjorts utifrån att man lokaliserat grundproblemet och därmed kan förebygga att det drabbar fler läsare.

Ilska bland resenärer: "Något spårade ur"

På SL:s Facebook-sida skriver flera resenärer ut deras frustration om biljettläsarna som inte fungerar. Flera undrar och skriver när inpasseringen ska vara problemfri medan andra uttrycker ren och skär ilska.

"Något spårade ur" och "Skulle någon av er kunna förklara lite varför typ inga av de nya biljettläsarna fungerar och antingen är sönderrepade efter någon dags installation? Vem upphandlade den här skiten?", skriver resenärer på SL:s Facebook.

SL
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.