Tränare i 80-årsåldern våldtog flickor på sportklubb.
Tränare i 80-årsåldern våldtog flickor på sportklubb. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Tränare i 80-årsåldern våldtog flickor på sportklubb: "Förstört allting"

En man i 80-årsåldern döms till tre års fängelse för våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn och två fall av sexuellt ofredande. Offren är två flickor i nedre tonåren.


Mannen drev en klubb i Mellansverige och lyckades etablera en relation med den nu 15-åriga flickan som utsattes för de grövsta övergreppen, rapporterar Expressen.

Utredning har konstaterat att mannen utnyttjade flickans beroendeställning. Mannen gav flickan "privatlektioner" på helgerna då klubben var stängd.

I samband med detta började tränaren sina fysiska närmanden som övergick till sexuellt ofredande, grovt sexuellt övergrepp och även en våldtäkt på klubbens kontor. Brotten ska ha skett mellan januari och september 2020 när flickan var 12-13 år. 

Mannen utförde brotten med uppsåt

I augusti dömdes mannen i tingsrätten till fyra års fängelse, ett straff som hovrätten nu mildrar med ett år med hänvisning till hans höga ålder.

Båda domstolarna är överens om att mannen har missbrukat ett "särskilt förtroende och utnyttjat sin ställning".

Mannen har dessutom hjälpt flickan och mamman ekonomiskt. Enligt tingsrättsdomen har han utfört brotten "med uppsåt för att kränka flickans sexuella integritet" och ska därför betala 220 000 kronor i skadestånd till henne.

Tränaren förnekar brott

I förhör ska flickan ha uppgett att hon tappat förtroendet för folk och att hon periodvis är deprimerad. Flickan ska även ha sagt att tränaren med sitt agerande har "förstört allting".

– Det är tungt för en ung människa att utsättas för sådant här av en äldre person som man har stort förtroende för, säger hennes målsägarbiträde Peter Kumlin.

Mannen har hela tiden nekat till brott och ska i förhör ha sagt att det måste röra sig om missförstånd eller en komplott för att få bort honom från klubben, skriver tidningen.

Men hovrätten sätter stor tilltro till flickornas berättelser och menar att deras uppgifter stöds av övrig bevisning. Mannen hålls därför kvar i häkte tills fängelsedomen kan verkställas.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!