Stockholm

Arbetsrättsjuristen reder ut om man får lön när man är insnöad

Enligt det regelverk som finns så ska den anställda ta sig till arbetsplatsen.
Enligt det regelverk som finns så ska den anställda ta sig till arbetsplatsen. Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT

Den praxis som finns innebär att man inte har rätt till lön om man inte kommer till jobbet, oavsett om det beror på snöhinder menar arbetsrättsjuristen Mia Fransson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Stora mängder snö vräkte ned i stora delar av landet under helgen och i början av veckan. Det intensiva snötäcket lamslog även Stockholm och Trafikverket samt polisen uppmanade invånarna till att jobba hemma.

Men vad händer egentligen om du inte kan ta dig till jobbet på grund av snöoväder? Har man fortfarande rätt till lön? I en intervju med TV4 reder arbetsrättsjuristen vid Almega, Mia Fransson ut vad som gäller under krångliga tider i snöyran. 

Får inte lön om man inte är på arbetsplatsen

– Det är krångligt för alla i de här tiderna med snöstorm och annat, men enligt det regelverk som finns så är det ju den anställda som ska ta sig till arbetsplatsen så man kan börja arbeta på utsatt tid, säger Mia Fransson till kanalen och fortsätter:

– Det betyder ju att man får inte lön om man inte är på arbetsplatsen även om orsaken är att kollektivtrafiken inte fungerar eller att det är snöstorm, för huvudregeln är den att lön utgår bara när man rent faktiskt har utfört arbete.

Håll god framförhållning 

Mia Fransson säger till kanalen att det är bra att ha en bra dialog med sin chef, och att chef och arbetsgivare bör fokusera på problemlösning. 

Det gäller även att ha god framförhållning när man vet att vädret kan påverka ens arbete - och att man därför börjar sin resa till jobbet i god tid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.