Så reser du säkert med din katt i jul.
Så reser du säkert med din katt i jul. - Foto: Unsplash

Så reser du säkert med din katt i jul – sakerna att tänka på

Julfiranden väntar inom kort runt om i Sverige. Om du är en av de som ska resa till nära och kära med bil och gärna vill ta med dig katten så finns det några saker att tänka på.


Julen närmar sig med stormsteg och för många svenskar innebär det också en hel del resande till och från nära och kära.

För dig med katt hemma innebär det också lite extra tankeverksamhet, eftersom du behöver förhålla dig till diverse regler som gäller när du kör bil med din katt. Nyheter24 har därför sammanställt all information du behöver för att göra rätt!

Funderar du på att skaffa katt men bor i lägenhet? Då finns det några regler att förhålla dig till.

Tänk efter innan du åker bil med din katt

Vi har full förståelse för att du vill att alla familjemedlemmar ska fira jul tillsammans – till och med din misse. Men ibland kan det faktiskt vara bättre att fundera över om det verkligen är bra för katten att sitta i bilen under resan, eller om det kanske skulle må bättre av att bo hos vänner eller på ett kattpensionat.

Tänk också på att du inte får transportera katter som är sjuka eller skadade om resandet innebär ökat lidande för djuret. Är du osäker? Ta kontakt med din veterinär.

Lämna aldrig kvar din katt i den kalla bilen

Enligt Jordbruksverket finns det temperaturer du behöver förhålla dig till. Det är nämligen olagligt att lämna ett djur ensam utan tillsyn i bilen, om temperaturen riskerar att gå under fem minusgrader. För varma sommardagar ligger gränsen på 25 plusgrader.

Så reser du säkert med din katt

På Jordbruksverkets hemsida finns det en lista över saker du behöver komma ihåg innan du reser hemifrån med din katt i bilen.

Först och främst går det bra att transportera katten i bagageutrymmet – så länge du har bra uppsikt över den under hela resan. Katten måste också befinna sig i, exempelvis, en transportbur så att den är säker vid hastiga inbromsningar eller liknande. Med andra ord; du får aldrig utsätta din katt för risken att bli skadad under resans gång.

När det kommer till buren, så måste den vara både utformad och placerad så pass att katten får skugga och ventilation. Tänk på att det finns specifika mått beroende på din katts storlek som du måste förhålla dig till.

Övriga bagage eller föremål måste placeras så att de inte riskerar att falla över katten.

Vid en resa som tar mer än sex timmar bör du dessutom ha någon form av sanitetslåda.

Här kan du läsa allt om de nya kattlagarna som kommer under 2023!

Så ofta ska du rasta din katt under en bilresa

För att göra resan så bekväm för din pälskling menar Jordbruksverket att du ska rasta och ge vatten var sjätte timme, men rekommenderar att alltid ha vatten tillgängligt för katten. De tipsar om så kallade "non-spill"-skålar som förhindrar att vattnet stänker över.

Låt inte katten befinna sig i en stillastående bil i mer än tre timmar. Undantag gäller övernattningar i samband med resor, vid vistelse i områden där djur inte är tillåtna eller vid aktiviteter som utställningar, träningar eller tävlingar.

Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.