Polishunden svarade på polismannens skrik och bet den 40-årige mannens öra.
Polishunden svarade på polismannens skrik och bet den 40-årige mannens öra. (Fotomontage) - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polishund gick till attack och bet av mans öra

I juli 2018 tillkallades polis till en adress i Stockholm där den nu 40-årige mannen olovligen försökt ta kontakt med sin före detta fru. Under ingripandet ska en polishund slitit sig för att försvara sin hundförare och bitit mannen i örat.


Det var när mannen begav sig till sin före detta frus adress och försökte kontakta henne som polis tillkallades till platsen. Mannen ska även försökt få kontakt med sina barn genom brevlådeinkastet, rapporterar Dagens Juridik.

Den patrull som kom först till platsen var en av polisens hundförare ihop med sin polishund. Polismannen beordrade då mannen att lägga sig på golvet när han började sätta på honom handfängsel.

I händelseförloppet ska mannen ha tagit ett smärtsamt grepp om polismannens fingrar och i samband med detta ska polismannens hund attackerat den 40-årige mannen och bitit honom i örat.

Mannens öra blev så skadat att det senare fick amputeras. Efter attacken menar den 40-årige mannen att han även drabbats av tinnitus och ptsd till följd av hundens skällande och det bitvåld som han utsatts för.

Mannen stämde staten och Polismyndigheten

Efter händelsen åtalades den 40-årige mannen för våld mot tjänsteman, men frikändes. Efter åtalet stämde han staten och Polismyndigheten och krävde skadestånd. Mannen menade att han hade rätt till 370 000 kronor för det lyte och de men som amputationen av örat resulterat i.

Han krävde även ytterligare 68 000 kronor i ersättning för medicinsk invaliditet i form av tinnitus och hörselnedsättning och drygt 48 000 kronor för värk. Stockholms tingsrätt valde dock att lämna käromålet utan bifall.

Hundföraren var osäker om mannen var beväpnad

Enligt hundförarens utsago var han osäker på om mannen var beväpnad. Informationen han även gått på har varit att mannen tidigare dykt upp på adressen och mordhotat kvinnan som bor där, skriver tidningen.

Polismannen menar att när han fått på handfängslen på ena handen har 40-åringen tagit tag i polisens fingrar och brutit till så hårt att fingrarna hållits på att brytas av.

Då ska polismannen ha skrikit till av smärta, varpå hunden attackerade mannen. Detta har således legat helt i linje med hundens träning, även om den missat något när den bitit i örat i stället för i armen, menar hundföraren.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!