Hannes var 19 år vid försvinnandet.
Hannes var 19 år vid försvinnandet. - Foto: Privat

Mamma Sara om försvunne Hannes i Sundsvall: "Hjärtat gick sönder"

Det har gått över två år sedan Hannes försvann från Sidsjön i Sundsvall. Hans mamma har inte gett upp kampen om att en dag få sen sin son igen.
– Jag vill ha hem mitt barn. Det här är en fruktansvärd situation att leva i dagligen, säger Sara Sandgren, Hannes mamma, till Nyheter24.


Den 4 maj 2020 försvann då 19-åriga Hannes från Ljusfallshammar. Han sågs senast i naturområdet Sidsjön, strax utanför Sundsvall. Det är även sista gången som Hannes mamma Sara Sandgren såg sin son och föga anande vändes livet upp och ned.

Sedan Hannes försvinnande har Sara kämpat och utsatt sig för hjärtslitande situationer för att hitta svar om vad försvinnandet handlar om. Hon beskriver att det många gånger känts som "en pistol mot huvudet" i den förkrossande situation hon befinner sig i.

– Mitt mål är att förenas med Hannes. Han är mammas pojke och saknaden är så oändligt stor, säger Sara Sandgren till Nyheter24.

"Hjärtat gick fullständigt sönder"

Det har gått över två år sedan försvinnandet och trots intensiva sökinsatser från både polis och frivilligorganisationer som Missing People har Hannes inte hittats. Sara Sandgren berättar att Hannes är van att gå i skog och terräng så enligt henne är det märkligt att han skulle ha kunnat gått vilse. 

– Ett dygn efter att Hannes försvunnit drog jag igång en egen sökgrupp på Facebook och vi var många som sökte igenom skogen. Hannes bästa vänner skrek efter "Bobban" i skogen. Hjärtat gick fullständigt sönder.

Två veckor efter Hannes försvinnande i maj 2020 gjorde Missing People första fyndet efter Hannes, då hittades en väska. Därefter fann man en jacka och en mobiltelefon i närheten av platsen där väskan hittades. 

Polisen har sedan Hannes försvinnande hållit närmare 100 förhör och sökt över det stora naturområde med soldater från hemvärnet. Polisen har även sökt igenom andra områden i Sundsvall efter uppgifter i utredningen.

Rykten om Hannes skadar familjen

I dag prioriterar polisen i Sundsvall andra ärenden och Sara berättar att det många gånger känns som om hon sliter själv.

– Jag pendlar mellan att vara rädd, ledsen och känna mig panikslagen. Det här är med mig dygnet runt. Vad kan ha hänt? Var är Hannes? Man går sönder men jag måste fortsätta orka ta kampen vidare.

Hon berättar även att det tynger henne att många pratar om Hannes som om han inte finns eller som om han inte kommer att återfinnas. Ytterligare skuggor som flyttar fokuset på att hitta Hannes är de rykten som florerar om hans försvinnande.

– Det är rykten om bland annat "olika dödar" Hannes ska ha genomlidit, eller rykten om mig. Vi är många runt Hannes som tar skada och Hannes skulle aldrig skulle önska familjen något ont, säger Sara och tillägger:

– Alla hemska rykten och skitsnack tar bort syftet att hitta Hannes. Det enda rätta fokuset ska vara att hitta Hannes! 

"Stå upp för Hannes – från mörkt till ljust"

Med sitt stora mammahjärta har Sara Sandgren sökt efter sonen i både sociala medier och satt upp affischer runt om i landet samt anordnat flera manifestationer.

Med sitt engagemang träffade hon föreläsaren Kenny Friberg, 23, som efter ett liv på anstalt börjat föreläsa och nå ut till unga via sociala medier. 

Efter att de två gjorde ett poddavsnitt ihop fortsatte de att samarbeta. I oktober i år anordnade de manifestationer mot våld i Sundsvall och manifestationen "Stå upp för Hannes – från mörkt till ljust". 

– Hannes är världens finaste person. Han är otroligt omtänksam, snäll och charmig och hans vänner beskriver honom som den personen som släpper allt för sina vänner och hjälper till. Vi är så många som saknar honom, avslutar Sara Sandgren.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.