Psykologen ger sina bästa tips på hur du hanterar nyårsfirandet trots social fobi.
Psykologen ger sina bästa tips på hur du hanterar nyårsfirandet trots social fobi. - Foto: Unsplash

Så minskar du din social fobi inför nyårsfirandet – enligt psykologen

Fest, bubbel och härligheter i all ära – men nyårsfirandet kan vara en riktig pina för den som lider av social fobi. Nyheter24 kontaktade psykologen Tomas Furmark och bad om hans bästa tips för att överleva festen.


Ett möte med andra människor kan för en person med social fobi innebära svår ångest och osäkerhet. Vad som kännetecknar social fobi är bland annat rädslan av att bli granskad av eller göra bort sig inför andra.

Här kan du läsa mer om vad social fobi innebär, vilka symtom som finns och hur du kan få hjälp.

Vad är social fobi?

Med det sagt är det ganska förståeligt att sociala sammanhang inte är det lättaste för den med social fobi.

Det innebär att nyårsfirandet lätt kan bli en pest snarare än fest. Därför har Nyheter24 tagit kontakt med psykologen och professorn Tomas Furmark för att dels reda ut hur vanligt det är (du är inte ensam!) och få lite tips och tricks på hur du kan hantera nyårskvällen och mötet med gamla som nya ansikten.

Furmark inleder intervjun med att förklara att social fobi i stora drag handlar om en stark rädsla för att bli observerad, granskad, och bedömd av andra, oftast av personer som man inte känner så bra.

– Ångesten kan ha många orsaker, men vanligt är att man tvivlar på sin förmåga att framstå som intressant, attraktiv eller ”lyckad”. Eller så lider man av att visa synliga tecken på nervositet som exempelvis ansiktsrodnad, darrningar eller svettningar.

Riskerna med social fobi

Den sociala fobin kan yttra sig vid muntliga framföranden eller i vanliga umgängessituationer som fester, middagsbjudningar eller andra sociala sammanhang.

Och det finns konsekvenser som kan gå alldeles för långt om man inte tar tag i fobin, menar Tomas Furmark.

– Rädslan leder ofta till att man börjar undvika sociala situationer. Den medför lidande och får negativa konsekvenser, till exempel i arbetslivet, studier eller i relationer.

Så många drabbas av social fobi

Det uppskattas att ungefär sju till 13 procent av den svenska befolkningen kan uppfylla diagnoskriterierna, åtminstone någon gång i livet.

– Ännu fler har märkbara symptom, fast inte så handikappande att man kan ge en säker diagnos. Social fobi är något vanligare hos kvinnor, fortsätter Tomas Furmark.

Som tur är finns det en rad hjälpmedel du kan ta till om du lider av social fobi. Bland annat kan du få läkemedelsbehandling med SSRI-preparat, psykologisk behandling med KBT och i de mer allvarliga fallen går det att kombinera dessa.

Så minskar du din social fobi under nyår

Men hur ska man tänka nu när nyår smyger allt närmre inpå?

Enligt Tomas Furmark är ensamhet ett stort problem för de som lider av social fobi, en känsla som oftast förstärks under jul och nyår, inte minst eftersom nervositet och ångest kan bli extra påtagligt då man hamnar tillsammans med släktingar, grannar eller personer som man inte har sett på länge eller kanske inte ens känner.

– Social ångest, liksom dåligt självförtroende, kan också vara en del av personligheten och det finns ingen ”quick fix” som löser problemet snabbt. Men ett tips kan vara att försöka hitta konstruktiva tankar som man kan vila i och som ger tröst. Hur skulle någon annan person tänka och agera i min situation? Vad är det värsta som kan hända? Hur sannolikt är det? Vad gör jag då?

Sluta med nedvärderande ord

Tomas Furmark avslutar intervjun med Nyheter24 med uppmaningen att sluta med användandet av negativa så kallade "etiketter", det vill säga ful, töntig, knäpp eller liknande.

– Vid KBT arbetar man mycket med tankarnas innehåll eftersom de påverkar kroppsliga reaktioner, beteenden och inte minst känslor.

/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

Man gripen för våldtäkt på tonårsflicka på offentlig toalett

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: “Du måste…”

Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan, och har hjälpt ett stort antal deltagare med ekonomin. Men vad är det egentligen som avgör vilka som blir antagna till TV3-programmet?

Nyfikna ungdomar vid skredområde under natten: "Fortfarande avspärrat"

Många frågor behöver besvaras innan återuppbyggnaden efter skredet vid E6 kan påbörjas, enligt Trafikverket. Under natten har det varit "viss aktivitet" vid avspärrningarna, uppger polisen.

Askersund: Polisen rapporterar om brand

"Det har brunnit i en bostad i Åsbro", skriver polisen på sin hemsida.

Kvinna väcktes av okänd man – gick in med borttappad nyckel

1 timme sedan
En kvinna i Göteborg vaknade under natten av att en man låste upp hennes ytterdörr.

Kriminellas nya metod – mobilmålvakter: "Det känns orimligt"

1 timme sedan
Sedan anonyma kontantkort förbjudits i augusti 2022 flaggar nu polisen för att kriminella personer börjat använda sig av så kallade mobilmålvakter, rapporterar P4 Skaraborg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.