GW talar ut om sina alkoholvanor.
GW talar ut om sina alkoholvanor. - Foto: Stella Pictures/Henrik Montgomery/TT

Leif GW Persson drack vin för 2,4 miljoner: "Super ihjäl dig"

Leif GW Persson är en finsmakare ut i fingertopparna när det kommer till utsökt vin. Men under en period kunde alkoholvanorna slutat riktigt illa – något som gjorde sig påmind under pandemin.


Kriminologen och tillika författaren Leif GW Persson, 77, gästar podcasten "Värvet", där han berättar om sina tidigare alkoholvanor och hur han under pandemin började dricka mer, vilket Expressen skriver om.

I slutet av 80-talet började GW Persson dricka tidigt och "ganska reflektionslöst", något han menar att han i dag inte skulle orka med "rent fysiskt längre".

– I något läge sa min läkare till mig att "så här kan du inte hålla på. Då super du ihjäl dig" och jag gjorde det för att få tyst i huvudet så att säga, säger Leif GW Persson i podden.

Efter samtalet bestämde han sig för att dricka periodvis och lät helt bli alkohol efter nyårsafton och ska inte ha plockat fram det förrän på midsommar – en vana som han höll på med i 22 år.

Leif GW Persson drack mer under pandemin

Men under pandemin som för många har inneburit nya vanor och tankebanor började Leif GW dricka mer.

– Men det var inte som förr i och med att jag inte klarar av att dricka två dagar i streck. Har jag druckit en dag, och jag talar inte om några mängder, de räcker för att jag inte ska ha minsta behov dagen därpå, det tror jag beror på åldrande, förklarar Leif GW i podcasten. 

Men han poängterar även att han känner att det inte är aktuellt att han skulle kunna utveckla ett missbruk. I dag dricker han nästan bara vin.

Drack vin för 2 miljoner kronor

GW Persson vet sannerligen hur livet som finsmakare är och hur man festar till det. I "Värvet" berättar han om den gången han var över hos en rik- och oblyg vän som tillsammans med 23 andra personer bjöd till det rejält. 

Till bords serverades det tolv magnumbuteljer, en flaska med 1,5 liter vin, av ett franskt rödvin. Varje butelj kostade runt 100 000 kronor och med anor från 1982. Efter lite betänketid räknar Leif GW ut att sällskapet drack vin för 2,4 miljoner under hela kvällen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.

Nato överens om luftvärn till Ukraina

Natoländerna har kommit överens om att ge fler luftvärnssystem till Ukraina. Det meddelar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter ett virtuellt möte med medlemsstaternas försvarsministrar och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Agnesfridsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.