En hel del av det du äter under julen gör dig lite hetare än vanligt...
En hel del av det du äter under julen gör dig lite hetare än vanligt... - Foto: Martina Holmberg/Pontus Lundahl/TT

Det här är julmaten och läckerbitarna som gör oss kåta enligt forskare

Det lönar sig att baka i jul enligt norska forskare. En hel del av våra läckerheter under julfirandet visar sig nämligen påverka goda ting och känslor i kroppen.


Lussebullar och julmat. Traditionellt och väldigt gott att frossa under julen. Enligt forskare forskare vid universitetet i Tromsø, Norge, är det här är även maten som gör dig het och fylld av härliga känslor. Forskning visar att en hel del kryddor i julmaten ger oss känslor av kärlek och spänning, rapporterar Norska TV 2. 

– Forskning visar att kanel faktiskt ökar sexlusten, säger professor Aina Westrheim Ravna vid Hälsovetenskapliga fakulteten, UiT, till kanalen.

Ta fram degen och baka dig lycklig

Aina Westrheim Ravna forskar om belöningssystemet i hjärnan, och menar att det som gör oss lyckliga, förälskade och berusade är "lyckomolekylen" dopamin.

Om du känner dig lite nere i vintermörkret vinner du alltså på att kavla upp tröjärmarna, ta fram degen och baka julens läckerheter.

Kryddan påverkar sexlusten

Enligt forskarna påverkar även kardemumma sexlusten. Kryddan innehåller flera föreningar, varav några har en upplyftande effekt. Kardemumma kommer från Indien och Buthan, och kommer från växter i ingefärsfamiljen.

– Ämnena i ingefära ökar nivåerna av dopamin i hjärnan, och kan ha en smärtlindrande, lugnande, antibakteriell och febernedsättande effekt, säger professorn till kanalen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!