Här är fem handfasta tips som kan hjälpa dig med ekonomin i januari.
Här är fem handfasta tips som kan hjälpa dig med ekonomin i januari. - Foto: Stella Pictures/Fredrik Sandberg/TT

Så klarar du "fattigmånaden" januari – här är fem spartips som räddar dig

Efter julhelgerna brukar det vara tomt i plånboken. Många känner sig oroliga över sin ekonomi i början av året. Här ger sparekonomen Magnus Hjelmér fem konkreta tips hur du klarar januari.


Januari närmar sig med stormsteg och månaden i sig känner många igen som årets fattigaste. Efter julens och nyårens festligheter känns januarilönen långt bort för de flesta. Och med en kostsam jul och den högsta inflationen sedan 90-talet kan årets första månad väntas bli tuff för många. 

– Ekonomin är ansträngd för många hushåll just nu och det brukar historiskt sett inte se ljusare ut efter jul och nyår. Därför kan det vara idé att få en överblick över sina kommande utgifter, både för januari men också längre fram, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken till Nyheter24.

Våga pausa sparandet

Troligtvis är det fler än vad man tror som har ont om pengar och därför kan det vara bra att vara öppen om bristen. Magnus Hjelmer har därför fem handfasta tips du kan göra för att klara dig i januari som Nyheter24 fått tagit del av.

Ett första tips som kan få din ekonomi att gå ihop är att du helt sonika pausar sparandet. Har du en stående månadsöverföring på några tusen kan du tillfälligt pausa sparandet för att säkra att du kan täcka alla nödvändiga utgifter i januari. 

Har du flera prylar som ingen använder? Eller flera klädesplagg som bara hänger i garderoben? Magnus Hjelmer menar att du snabbt kan dra in några tusenlappar om du frigör lite plats hemma. Tänk på att sälja i säsong så köparen får särskilt upp ögonen för dina varor.

Frys dina abonnemang och aktiviteter

Har du gymkort eller andra abonnemang och aktiviteter kan du minska månadens utgifter med hundratals kronor om du fryser prenumerationerna. Plocka upp tjänsterna igen när din ekonomi är mer stabil.

Under 2022 har priset på bensin och diesel varit högre än vanligt under stora delar av året, vilket har gjort det tuffare för en del hushåll.

Kan du därför låta bilen stå och istället cykla eller åka kollektivt kan du inom kort spara flera tusenlappar. Men måste du åka bil menar Magnus Hjelmer att samåkning vara ett bättre alternativ.

Det har inte undgått någon att elpriset under 2022 legat på skyhöga priser. Om du har direktvärmande el och sänker temperaturen en grad så kan du spara cirka fem procent av uppvärmningskostnaden.

/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.