Vissa elever belönades med choklad medan andra fick se på.
Vissa elever belönades med choklad medan andra fick se på. - Foto: Janerik Henriksson/Jonas Ekströmer/TT

Elever med giltig frånvaro bestraffades – resten fick choklad och applåder

På en skola blev julavslutningen ett sorgset minne för de elever som haft frånvaro under terminen – fastän den var giltig. De fick istället se på när sina kompisar med 100-procentig närvaro belönades med godis och applådera för dem.


Under ett helt läsår kan det som elev bli svårt att undvika förkylningstider och olika virus när man tillbringar mycket tid inomhus, samlad i större grupper. Och för den som är borta mer än en dag visade sig spela en markant roll i en skola i Lerum.

Det var under julavslutningen som den annars stämningsfulla och högtidliga stunden för alla elever på Ljungviksskolans mellanstadium i Gråbo, Lerum kommun, gick från att vara mysigt till sorgset, skriver Aftonbladet.

Anledningen berodde på att skolan infört ett nytt inslag där de elever som haft 100-procentig närvaro under terminen belönades – med varsin chokladkaka.

Barn med problematisk frånvaro får det svårare

De som varit sjuka och missat skoldagar fick titta på när de andra belönades. Fastän barnen i fråga varit borta av helt giltiga skäl, läkarbesök eller sjukdom, spelade ingen roll.

En mamma till en tioårig dotter på skolan berättar till tidningen att dottern kände sig dum för att hon varit borta tre gånger från terminen. Då ska hon varit borta på grund av ett läkarbesök, en begravning och att hon var förkyld.

– Det är helt orealistiskt att göra något sånt här 2022. Det har varit en pandemi, och den är inte helt över. Man ska stanna hemma när man har symtom, säger mamman till tidningen och fortsätter:

– Jag kan tänka mig att de har tänkt att det ska motivera barnen, men det känns väldigt opedagogiskt. Barn med problematisk skolfrånvaro kommer ha ännu svårare att ta sig till skolan när de vet att det uppmärksammas såhär, säger hon.

Chokladtradition blir inte av

Efter julavslutningen har flera föräldrar kontaktat skolans rektor och förväntat sig att barnen får någon slags ursäkt från skolan.

Fredrik Höög, rektor för årskurs 4-6, känner inte igen inslaget och ska ha blivit kontaktad av föräldrar efter avslutningen. Till tidningen berättar han att lärarna i arbetslaget är bra pedagoger och "att de haft en god avsikt".

– Som lärare har man nog velat premiera närvaro men sättet som det blir mottaget på har inte blivit bra, det är inget att säga om det. Här har det blivit fel och då får man göra om och göra rätt, säger Fredrik Höög.

Efter det nya belöningsinslaget menar däremot Höög att det inte är fråga om någon tradition och man kommer inte fortsätta med det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!