Det är enkelt att pruta - om du tänker som ett barn.
Det är enkelt att pruta - om du tänker som ett barn. - Foto: Jessica Gow/Fredrik Sandberg/TT

Nu eller aldrig: Så här prutar du som ett proffs i fattigmånaden januari

Nu är det prutläge – men hur ska man egentligen tänka? Först måste du komma över rädslan innan du ställer den här "barnsligt" viktiga frågan när du ska förhandla om priset på en vara.


I Sverige finns det inga särskilda regler som säger att man inte bör pruta eller hur mycket man kan pruta, det vill säga förhandla om. Men däremot känner nog många igen sig i att det kan kännas aningen tungt eller pinsamt att förhandla om priset. 

Efter julhelgerna brukar det vara tomt i plånboken och många känner sig oroliga över sin ekonomi i början av året. Därför kan det nu vara lägligt att våga testa sig fram och pruta, samtidigt som det är bra för plånboken.

– Januari brukar ses som årets fattigaste månad men nu kan vi till och med kalla det för decenniets fattigaste månad. Stigande inflation och dyra elpriser har inte underlättat situationen, säger Magnus Hjelmér i en tidigare intervju med Nyheter24.

Bli ett proffs – tänk som ett barn

Men även om januari ser mörkt ut och plånboken känns något lättare kan ditt privatekonomiska läge 2023 bli bättre än förväntat. I en intervju med Nyhetsmorgon berättar förhandlingsexperten Patrik Nordkvist hur man går till väga med att pruta:

– Titta på förra årets modell, som kanske butiken vill bli av med för att få plats med det nya. Då har du goda möjligheter att få ett bättre pris.

Vill du dessutom blir en fena på att pruta ska du enligt Nordkvist tänka som ett barn och våga spela ut läget samt ställa "den enkla frågan", om vad man kan få i rabatt eller vad handlaren kan göra med priset. 

Viktigt är att man också förstår motparten och vad som är viktigt för den innan man förhandlar. En enkel tumregel är att inte ta det första budet utan våga fråga en extra gång.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!