Är du på jakt efter lekar till en babyshower? Då har du kommit rätt!
Är du på jakt efter lekar till en babyshower? Då har du kommit rätt! - Foto: Pexels

Babyshower på g? Här är 11 roliga lekar och aktiviteter

Planerar du en babyshower för en vän eller familjemedlem, men vet inte vad ni ska göra när festligheterna väl äger rum? Då har du kommit helt rätt. Nyheter24 har samlat 11 lekar och aktiviteter ni kan ägna er åt under babyshowern.


Att anordna en babyshower för en närstående som går i väntans tider har blivit allt vanligare i Sverige, även om det ursprungligen härstammar från USA. 

Men alla som någon gång fått ansvaret att planera en fest, oavsett vad som firas, vet också att inspirationen kan tryta och att det kan behövas lite hjälp på traven. Nyheter24 har därför samlat ett gäng lekar och aktiviteter som kan förgylla en babyshower.

Vad gör man på en babyshower? 

På en babyshower finns det oftast utrymme för att både få i sig lite lättare tilltugg, att ge den blivande mamman några väl utvalda presenter och att leka några roliga – bebisrelaterade – lekar.

Lekar till babyshower – 10 roliga tips

Vilka lekar kan då passa på en babyshower? Det finns faktiskt ett helt gäng och tillsammans kan de till exempel utgöra en femkamp.

1. Gissa födelsedatum

Att föda på beräknat förlossningsdatum är relativt ovanligt och det kan därför vara kul för samtliga gäster, inklusive den blivande mamman, att gissa när den lilla kommer till världen. Vill ni klura till det lite extra kan ni också gissa barnets födelsevikt och födelselängd.

Det enda du behöver är papper och penna, så att samtliga kan skriva ner sina gissningar. Antingen tävlar ni om ett pris, eller så är det helt enkelt äran som blir belöningen för den som vinner.

2. Gissa barnmaten

För en blivande förälder väntar inte sällan otaliga inköp av barnmat. Vad passar då bättre än en lek där ni, iförda ögonbindlar, gissar vilken barnmat det är ni smakar på? Flest rätt vinner.

3. Vem är bäst på att suga på en nappflaska?

Här gäller det att vara snabb. Fyll nappflaskor med valfri dryck och låt gästerna tävla om vem som kan dricka – eller snarare suga upp – innehållet snabbast. 

4. Spotta nappen

I samma anda kan ni också tävla om vem som kan spotta en napp allra längst.

5. Gissa vem bebisen är

Be varje gäst skicka bild på sig själv som barn. Numrera sedan bilderna och dela ut papper och penna till alla. Därefter är det upp till samtliga gäster att gissa vem som är på respektive bild.

6. Vad är jag för bebispryl?

Den klassiska leken "Vad är jag?" kan modifieras till en babyshower genom att varje gäst får en lapp på ryggen där en bebispryl står skriven, exempelvis blöja eller haklapp. Därefter är det upp till varje gäst att, genom att ställa ja eller nej-frågor till övriga deltagare, ta reda på vad för pryl som står på just deras lapp.

7. Namnleken

Har föräldrarna inte bestämt sig för vad den lilla ska heta än? Då kan ni köra namnleken. Tilldela varje gäst en bokstav och sätt en timer på en minut. Under denna tid ska deltagarna komma på så många namn som möjligt som börjar på den bokstav de blivit tilldelad.

Flest namn vinner – och föräldrarna får ett helt gäng, ofta innovativa, namn att eventuellt ge sina barn.

8. Para ihop kändisen med barnnamnet

På tal om innovativa namn: vilka är bättre på att komma på kreativa namn till sina barn än världens alla kändisar? Därför kan du med enkelhet skapa en lek där gästerna ska para ihop barnnamn med rätt kändisförälder.

9. Rebus med bebisprylar

På nätet finns det massor av färdiga rebusar där leksugna gäster ska gissa vilken bebispryl som döljer sig bakom symbolerna. 

10. Gissa måttet på gravidmagen

En annan gissningslek som kan vara kul är att samtliga deltagare gissar måttet på gravidmagen. Närmast vinner.

Här hittar du 21 andra roliga lekar till festen.

Quiz till babyshower – färdiga frågor att ställa

Ett gammalt hederligt quiz kan också funka på en babyshower. Ett alternativ är att ställa mer generella bebisrelaterade frågor, såsom:

  • Vad är genomsnittlängden för en nyfödd bebis?
  • Vad kallar man bebisens första bajs?
  • Vilken veckodag föds allra flest bebisar?

Ett annat alternativ är att ställa mer personliga frågor om den gravida huvudpersonen. Du kan då ta hjälp av personens eventuella partner eller närmast anhöriga och fråga till exempel:

  • Vad har varit X största craving under graviditeten?
  • I vilken vecka var X när hon fick reda på att hon var gravid?
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!