Kattägare är måna om att kunna registrera sina katter.
Kattägare är måna om att kunna registrera sina katter. - Foto: Paul Wennerholm/Jessica Gow/TT

Kattägarnas ilska när nya registret kraschade – Jordbruksverket: "Vi har inga problem..."

I kattregistret på Jordbruksverkets hemsida ska missarna registreras! Men alla kattägare har ännu inte hittat dit samtidigt som flera hävdar att sajten och registreringen inte funkar, men problemet kan tyckas vara lättare åtgärdat än förväntat.


Vid årsskiftet skedde en ny lagändring för landets alla katter, då trädde den nya kattlagen i kraft och alla missar behöver nu obligatoriskt id-märkas och registreras i Jordbruksverkets nya e-tjänst. Den nya lagen gäller såväl utekatter likväl inomhuskatter. 

När kattägare äntligen kunde börja registrera sina katter i början av året var det många ivriga kattägare som la "tassarna" samtidigt på Jordbruksverkets hemsida – och sajten kraschade. 

Kattregistret kraschade: "Inga problem"

Fastän sajten var i bruk efter kraschen har flera kattägare hört av sig till Nyheter24 och berättat att de haft problem med att registrera sina katter.

Flera påstår även att de upplevt problem med betaltjänsten Swish. Enligt Christoffer Leijonwith, projektledare för kattregistret på Jordbruksverket som Nyheter24 varit i kontakt med, kan problemet bero på en rad olika men relativt lättlösta åtgärder:

– Vi har inga problem som beror på överbelastning och själva registreringen upplevs som enkel, men det kan ändå ibland bli problem beroende på avbruten uppkoppling, gammal webbläsare men också situationer där vi inte kan hitta en rimlig förklaring och behöver felsöka.

– Vi hade en del problem med övergången från registret till betalningsfunktioner och tillbaka till registret. Det medförde att vissa registreringar inte kunde ses av kattägaren fast den var komplett och vissa kom inte till betalningen och kunde inte slutföra registreringen. Det är nu åtgärdat, avslutar Christoffer Leijonwith.

Foto: Jessica Gow/TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!