Det här beteendet stör vi oss mest på bussen.
Det här beteendet stör vi oss mest på bussen. - Foto: Naina Helén Jåma//Hasse Holmberg/TT

Det här störiga beteendet ogillar vi mest på bussen: "Viktigare än alla"

En av de absolut vanligaste sakerna som vi upplever är jobbiga är när främlingar på bussen bjuder in oss lite väl nära – och högljutt till deras värld.


Du har säkert en eller flera gånger varit med om att någon pratat, för dig, ovanligt högt på bussen eller i kollektivtrafiken. Sakta har personen som berättat ljudligt om vad denne ska handla för mat växlat om till att prata om högst privata ting fångat all din uppmärksamhet.

Enligt Mats Danielsson, vett- och etikettexpert som TV4 pratat med är det "snackisen" som högt berättar hela sin livsberättelse på bussen som vi stör oss på.

Men är det okej att vända sig till högljudda personer på bussen och säga till dem? Säger man till ett på schyst sätt kan det gå – men räkna även med att du kan bli knäppt på näsan. 

Ovanan får oss att sluta reflektera

–  Teknik har gjort det här men jag skulle vilja gå ett steg längre. Väldigt mycket tror jag handlar om vårt samhällsklimat som blivit "jag är viktigare än alla andra" och egentligen är det ju precis tvärtom allt vad vett- och etikett säger, där det går ut på att man ska bry sig om andra, säger Mats Danielsson till kanalen.

Han menar även att vi med hjälp av olika medier, bland annat FaceTime och Zoom, fått nya vanor som i stället blivit ovanor.

När vi blir vana vid att prata högt och kommunicera i det allmänna rummet obekymrat – slutar vi tänka på att vi i själva verket kan upplevas som störande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Västra esplanaden i Umeå.", skriver polisen på sin hemsida.

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

1 timme sedan
Ledande drivmedelskedjor sänker priserna inför helgen.

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

1 timme sedan
Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.