Mathias Risberg, 32, var med i "Outsiders".
Mathias Risberg, 32, var med i "Outsiders". - Foto: Privat och Skärmavbild/Kanal 5

Mathias, 32, hade sex med naturen i "Outsiders" – så lever han i dag

Mathias Risberg, 32, blev känd över en natt genom Kanal 5-programmet Outsiders som killen som "hade sex med naturen". Men åren har gått och mycket har hänt. För Nyheter24 berättar Mathias om reaktionerna efter programmet och hur han lever i dag.


I Kanal 5-programmet "Outsiders" fick tittarna en inblick i hur människor med alternativa vanor eller en alternativ livsstil levde sina liv.

En av de som medverkade i succéprogrammet var Mathias Risberg, 32, som då berättade om sin kärlek för naturen och som visade upp hur han, till mångas stora förvåning, älskade med träd, stenar och blommor – något som gav upphov till blandade reaktioner.

– Jag räknade med en sorts chock, men det blev en intressant blandning av någon slags "freak-status" och makt upplevde jag, berättar Mathias för Nyheter24, men tillägger:

– Sedan fick jag mycket skuld- och skamord mot mig på grund av min bakgrund, för jag hade ju precis gjort en ganska stark kapning med min kristna bakgrund. Så det blev ganska hårda reaktioner från många.

Mathias Risberg: "Jag blev en röst för ett alternativ"

Det fanns dock de som var mer positivt inställda till Mathias Risbergs livsstil och filosofi, särskilt inom ravekulturen där han, enligt egen utsago, snarare betraktades som "en insider".

– Bland raveare och fria själar, konstnärer och folk som vågade leva utanför ramen, för dem blev jag lite utav en representant. I Sverige är det ju en ganska homogen kultur, även om vi har Järna och det finns några sådana områden. Det är ändå ett relativt mainstreamat land. 

– Så för vissa blev jag en röst för ett alternativ och det var intressant.

Här är 9 Big Brother-deltagare vi minns – det här gör de i dag

Foto: Privat

Upplever du att människor haft förutfattade meningar om dig efter programmet?

– Ja, men som man bäddar får man ligga, säger Mathias med ett skratt.

– I vissa manskretsar finns det ju den här idén om alfa, beta och liknande. Att man ser sig som en alfahane, som vill visa upp sig, och så vidare. De visade plötsligt en rädsla när jag kom. Jag blev lite som en joker som man inte vet var man har.

Andra fick en något överdriven bild av vem han var, enligt Mathias.

– Det var många som inte såg mig som kanske experimentell eller utforskande, utan mer som att jag bara går runt och ligger med skogen hela tiden. De flesta övertolkade det hela, kanske för att Sverige inte är redo för den här sortens filosofi. 

Ångrar inte sin medverkan i "Outsiders"

Men Mathias Risberg ångrar inte sin medverkan i "Outsiders". 

– Det var ett sätt för mig att inse att jag inte är så svensk kulturellt och att jag inte passar in, så därför bor jag nu deltid i Holland med min dotter Nala. Här känner jag mig som en i mängden, för här finns det en bredare norm och här finns det fler vildar som jag, säger han och fortsätter:

– I Amsterdam har jag liksom hittat en innovativ frilanskultur som jag är en del av. Allt med kinky basement, bondage, japansk shibari och mycket finkonst inom erotiken. Det är lätt att nätverka här.

Mathias Risberg och dottern Nala. Foto: Privat

Mathias jobbar numera på café, men vid sidan arbetar han som erotisk konstnär och med projektet "Intimacy clinic" inom "Beyond Nudity", vilket han beskriver som en "erotisk konstnärsrörelse".

– Det är som en folkrörelse med omkring 70 medlemmar. Det är fotografer och utforskande modeller som gör erotisk konst tillsammans.

– Jag är ansvarig för planering, med events, photoshoots och ritualer.

Här är 9 Robinson-deltagare vi minns – det här gör de i dag

Blandas ihop med Robinson-Tommie

Även om vardagen finns i Holland besöker Mathias Risberg Sverige emellanåt. 

– Jag planerar några utställningar framöver och Sverige är ju ett vackert land, med fina människor och själar, men jag känner verkligen att jag är på besök och inte bor där. 

Är det någon som känner igen dig, när du är tillbaka i Sverige?

– Jag blir igenkänd rätt ofta faktiskt och så är det ju när man har ganska unikt utseende. Många blandar ihop mig med Robinson-Tommie, säger Mathias med ett skratt och fortsätter berätta:

– Folk kommer i alla fall fram och vill prata. Det är liksom en viss blick dem ger och som gör att man vet att "okej, de har sett mig på tv". Men de flesta är bara intresserade av vad man gör nu för tiden och vissa har hängt med på hela resan. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!