Ett hårklipp senare och rakt ner i ditt bröd eller fika.
Ett hårklipp senare och rakt ner i ditt bröd eller fika. - Foto: Henrik Witt/TT/Ingvar Karmhed/SvD/TT

Hårresande upptäckten i ditt favoritbröd och fika – kan innehålla människohår

Ett hårklipp senare och rakt ner i ditt fika. Enligt en brittisk studie kan bröd innehålla hår men som på innehållsförteckningen tillskrivs som ett för oss "ohårigt" innehåll.


Den ständiga frågan när det kommer till mat brukar lyda "vad ska vi äta för att må bra på kort och lång sikt?". Men även frågor och tankar kring vad vi egentligen får i oss går inte alltid att undgå, fastän många väljer att successivt blunda för innehållsförteckningen på sina matvaror.

Något som däremot inte går att blunda för är en brittisk studie från 2016 som först nu fått spridning. 

Enligt studien menar forskare att stora mängder bröd och bakverk som vi äter kan innehålla ankfjädrar, kohorn, grisborst och – människohår.

Hår kokas ned i bröd och bakverk

Bröden som studien flaggar för är fabrikstillverkat bröd som innehåller "mjölbehandlingsmedel", en tillsats som anges i ingrediensförteckningen.

Men enligt studien handlar det i själva verket om aminosyran L-Cystein, ett ämne som används för att förlänga hållbarheten, och som finns i hår. Enligt svenska Livsmedelsverket får däremot inte hår användas i matproduktion.

New York-Post skriver däremot att det rör sig om en ekonomisk fråga och att det är billigare att framställa aminosyra från människohår. Men du kan vara lugn, för enligt forskare handlar det endast om små spårmängder av hår som kokas i laboratorier.

Nyheter24 har sökt Livsmedelverket för en kommentar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!