Stockholm

Niklas Krig – krigar för att få slut på hundattackerna i Malmö: "Förgiftningar"

. Foto: Privat

Malmöbon och hundvännen Niklas Krig har nu valt att ta saken i egna händer. Han utreder de senaste dåden riktade mot stadens hundar – där bullar med metallbitar, glas och spik förekommer.


Läs mer

Malmös hussar och mattar är djupt bekymrade. Sedan 2021 har hundattacker i Malmö skakat om staden och än vet inte polisen vem eller vilka som ligger bakom dåden.

Hundägare har hittat bullar med inbakade metallbitar, spik och glas. Även korvar med förgiftat kött har förekommit – allt för att skada stadens hundar.

I början av 2021 tog polisen hjälp av gärningsmannaprofilgruppen på Nationella operativa avdelning, Noa. Polisen har aldrig lyckats identifiera någon misstänkt gärningsperson och sedan dess har polisen fått in 150 anmälningar.

De flesta av polisens utredningar kring attackerna läggs ned eftersom det visat sig vara svårt att säkra tekniska bevis, samt att det finns för få vittnen och att attackerna sker nattetid.

Metallbitar skär upp hundars trampdynor

Flera ägare vittnar om att deras hundar trampat i det som först sett harmlöst ut, för att det sedan visat sig innehålla spikar eller metallbitar. Hundtassar har skurits upp och flera hundägare vågar inte längre rasta sina hundar.

En som vill skipa rättvisa för stadens hundar är Malmöbon Niklas Krig, 35. Han är född och uppvuxen i staden och bor där i dag med Mico, en Japansk Akita.

– Jag har följt detta i periferin sedan allt började men engagerade mig ordentligt nu i januari när bullarna började dyka upp igen, säger Niklas Krig till Nyheter24.

Metallbiten avslöjade gärningsmannen

Det var när eldsjälen Niklas Krig gick med i Facebookgruppen: "Förgiftningar hund Malmö Med Omnejd" som han fick fart på sin kartläggning. 

Där såg han ett inlägg som han valde att undersöka, bilden visade en metallbit formad som en stjärna som en hundägare pressat ut från en bulle. Niklas kunde även se ett nummer tillhörande ett egyptiskt grossistföretag och kom således fram till att gärningsmannen använt sig av en konservburk med tomatpuré från Egypten.

Konservburk med tomatpuré från Egypten. Foto: Niklas Krig

Niklas Krig lanserade "Trygghund"

I början av året lanserade han och två andra hundägare hemsidan "Trygghund" med en interaktiv karta som visar var dåden har skett. Han fortsätter arbetet även genom en dialog med polisen samt hjälp av de rapporter som hundägare delar med sig av.

– Det är jag och två andra som har beställt ut material från polisen och nu jobbar vidare med vår egna undersökning då inget händer från polisens håll och många hundägare är oroliga och känner sig begränsade.

Niklas Krig menar att flera teorier kring attackerna florerar och att det främlingsfientlighet tagit sig in i diskussionstrådarna. Nicklas poängterar att det kan vara vem som helst bakom dåden och att det enda som spelar roll i slutet av dagen är att det ondskefulla dåden upphör.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.