- Foto: Fredrik Sandberg/Marshall Gorby/AP

Veterinärer varnar för TikTok-trenden som kan skada ditt husdjur: "Stelnar till"

Att filma hur sin hund eller katt reagerar i onaturliga och obekväma situationer för att delas i sociala medier med syftet att underhålla är skadligt. Veterinärer varnar nu för att klippen normaliseras och att fler djur utsätts för skada i kulisserna bakom klippen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I sociala medier är det ett vanligt inslag att i dag se hundar och katter utklädda i olika utstyrslar. Men dessvärre ser man inte baksidan av de "glada inslagen". Sällan ser man att djuren är obekväma och inte kan röra sig normalt. 

Delas en film tusentals gånger så bidrar det till en norm för hur man behandlar djur. Det är inte heller bra för barn att lära sig att hantera djur på detta sätt. I vissa fall kan vi se videor där ett föremål placerats bakom en katt vid sin matskål som sedan blir livrädd när den vänder sig om.

Det förekommer även videos där hundar och katter placeras mitt emot varandra för att se om de blir aggressiva.

– Tyvärr finns det en växande trend att husdjur utsätts för obekanta och obehagliga upplevelser. Många gånger är djuren ordentligt obekväma eller skrämda i dessa filmer. Min uppmaning är att vara försiktig med vad du gillar och delar, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige i ett pressmeddelande.

Veterinären om skadliga klippen: "Stelnar till"

– Just nu ser vi många videor där människor medvetet försöker skrämma sin hund eller katt. I dessa fall blir djuren rädda och det framkallar onödig stress. Hundar och katter förstår inte ironi och humor och får därmed ingen förklaring till vad de utsätts för. Ett djur som stelnar till, som börjar skälla frenetiskt eller som flyr i panik kan inte betraktas som humor.

En annan typ av klipp som cirkulerar på sociala medier handlar om husdjur med olika typer av medicinska tillstånd och defekter. Veterinärerna på AniCura menar att när klippen delas i syfte att underhålla är det skadligt för våra sällskapsdjur.

Man bör tänka kritiskt innan man gillar eller delar en bild eller film i sociala medier. Om djuret inte
behandlas respektfullt – dela inte. Sandra Douglas menar däremot att det finns många klipp på våra pälsklingar som vi inte behöver undvika.

– Som tur är finns det många roliga och söta filmer med hundar och katter som mår bra i naturliga situationer, där de till exempel leker i trädgården, äter sin favoritmat eller sover. Som ägare går det givetvis alldeles utmärkt att filma sitt husdjur och dela på sociala medier. Det viktiga är helt enkelt att du håller ett öga på djurets signaler och funderar två gånger på vad du utsätter din hund eller katt för, avslutar Sandra Douglas.

/