Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan redan i mars
Enligt Iltalehtis källor ska en överenskommelse mellan länderna nåtts redan förra året. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & AP

Turkiet kan godkänna Finlands Natoansökan redan i mars

Enligt anonyma källor till Iltalehti och Bloomberg kan Finland få ett godkänt Natomedlemskap redan i mars.


Enligt anonyma källor anser president Erdogan att Finland vidtagit åtgärder mot de säkerhetsproblem man tidigare belyst.

Ratificeringen skulle kunna genomföras redan före det turkiska parlaments- och presidentvalet i maj, enligt källor till Iltalehti och Bloomberg

Redan i början av mars

Enligt Iltalehtis källor ska en överenskommelse mellan länderna nåtts redan förra året. Turkiet har varit nöjda med samarbetet kring vapenexport och den finländska terrorismlagstiftningen.

Den finländska Natoansökan kan komma att godkännas redan i början på mars, vilket är mycket tidigare än president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto trott.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har även tidigare visat på att han kan godkänna Finlands Natoansökan före Sveriges. I veckan besökte Finlands statsminister Sanna Marin Stockholm och tonade ner möjligheten.

Medlemskapet kan godkännas omedelbart

Under Sanna Marins besök påminner hon återigen om att Finland och Sverige ansökte om medlemskapet tillsammans och att det ligger i allas intresse att länderna ansluter till Nato samtidigt. 

– Båda länderna uppfyller alla krav. Nu vill vi självklart att Turkiet och Ungern ska ratificera båda ansökningarna så snart som möjligt, säger hon under pressträffen och fortsätter: 

– Resan måste göras hand i hand. 

Finland ska vara redo

Trots Sanna Marins ord uppger Iltalehti att Finland ska vara redo att gå med i Nato utan Sverige.

Enligt tidningen vill regeringen inte kommentera möjligheten till att gå med i Nato på egen hand då det kan skada relationen och de diplomatiska banden till Sverige. 

Om Finland skulle få ett ja från Turkiet angående Nato väntas den finländska riksdagen träffas omedelbart för att godkänna Finlands anslutningsavtal, enligt källorna till Iltalehti. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!