Därför trendar “mascara” på Tiktok – men ordet har en dold mening
det är inte smink man pratar om när ordet "mascara nämns på plattformen i diverse videos. - Foto: Pexels

Därför trendar “mascara” på Tiktok – men ordet har en dold mening

En ny trend har skapat en stor diskussion på plattformen Tiktok. Ordet "mascara" har trendat för fullt men meningen bakom ordet är något helt annat än just smink...


Tiktok har på kort tid fyllts med videos av personer som berättar om sin första gång de ”använde mascara”. Taggen #mascaratrend har på bara två veckor fått över 100 miljoner visningar.

Men är det smink som det pratas om? Nej, långt ifrån det faktiskt.

Ett kodord med en helt annan mening

Användare använder ordet mascara som ett kodord för att komma runt appens notoriskt strikta policy gällande sex och relationer.

En användare skriver följande text till en video som hon lägger ut:

"Den enda mascaran jag någonsin verkligen gillade skadade mina fransar riktigt illa så nu är jag för rädd för att prova några nya mascaror eftersom jag inte kan ta att mina fransar skadas igen". 

Men det finns också de som inte hänger med i svängarna och många av dem är män. En användare kommenterar följande under videon: 

”Jag är en grabb så jag fattar inte ifall du faktiskt pratar om sminket eller inte, men dina ögonfransar är jättefina så jag antar att det kanske inte handlar om sminket?”.

Så vad exakt betyder alla dessa termer som används? Låt oss redogöra för kodorden och deras betydelse. 

  • Mascara = sex eller sexpartners av det manliga könet
  • Mascara wand = penis
  • Mascara utan stav = sex med kvinnor/personer som har en vagina. 
  • Läppglans = kvinnor (”Jag har aldrig använt mascara, jag är mer av en läppglans person”) skulle någon som föredrar att dejta/ligga med kvinnor skriva. 

Användare lägger ut olika videos och taggar ordet. Videorna handlar om allt ifrån hjärtesorg till olika sextips som kvinnor delar med sig av till varandra. 

Tiktok och sin strikta sex policy

Trenden började med att användare skulle kunna diskutera sex utan att Tiktoks algoritm skulle kunna identifiera vad ämnet handlade om och ta bort det. För att mer frispråkigt kunna diskutera olika aspekter gällande sex, utan att bli bannad. 

Efter trendens spridning har vissa kvinnor även börjar använda trenden för att diskutera sina erfarenheter av sexuella övergrepp eller oönskad sexuell kontakt. En användare skriver följande:

”När jag var 20 och gravid, tvingades jag att använda mascara i tre timmar i sträck. Nu får jag livliga tillbakablickar när jag ser liknande märken”. 

Samtidigt är det många användare som har blivit förvirrade om vad som egentligen diskuteras och vad ordet har för underliggande betydelse. 

Hyllas och sågas

Många har hyllat trenden och att kvinnor, som i majoritet lagt ut videos om ämnet, vågar dela med sig om sexuella övergrepp. Men det finns även de som är negativa till hur man väljer att gå tillväga och om det här är rätt sätt att upplysa sexuella övergrepp på. 

Traumaexperten Danny Greeves berättar för BBC att han anser att Tiktok är en dålig plattform för att dela med sig av traumatiska upplevelser på ett lämpligt sätt.
Enligt honom utgör kodord en "utmaning" eftersom de refererar till ett ämne indirekt och tar bort dess "emotionella betydelse".

– Ämnen som vanligtvis kräver empati, förståelse och känslighet blir bagatelliserade.” säger han och fortsätter: 
– När det inträffar - som med mascaratrenden - minimeras djupt smärtsamma och traumatiska händelser som sexuella övergrepp."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.