Stockholm

Lärare ville se elev strippa – bad om att bli kontaktad efter skolan

Den 60-åriga läraren har en lång historia gällande kontaktförsök med elever efter skoltid.
Den 60-åriga läraren har en lång historia gällande kontaktförsök med elever efter skoltid. Foto: Roald Berit/TT/Beate Oma Dahle/TT

Läraren i 60-årsåldern har jobbat i Gävleborgs län och ska under flera år ha försökt kontaktat elever efter skoltid med olämpliga inviter och kommentarer. Nu riskerar mannen att förlora sin lärarlegitimation.


Läs mer

I Skolinspektionens utredning framgår det att läraren under många års tid bland annat kontaktat elever utanför skoltid och haft en jargong som upplevts obehaglig.

Läraren har i mars 2011 fått en skriftlig varning för "fel och försummelse i arbetet". Då ska han ha kontaktat en elev via sociala medier och sedan ringt upp denne och sagt att "du är så ini i helvete lat och bara ljuger, det vet alla på skolan", rapporterar Expressen.

Samma lärare ska även ha skickat meddelanden till flera elever där han bland annat kallat dem för "gumman" och "hjärtat".

Flera elever ska senare ha pratat med skolans kurator om lärarens opassande beteende och att de känt sig obekväma på lektionstid. 

Läraren skickade olämpliga meddelanden

Läraren jobbade 2021 på en annan högstadieskola där fler elever vittnat om samma sak. Tidningen skriver att elever ska då ha blivit kontaktade av läraren som på kvällstid skrivit bland annat: "Ta det lugnt med killarna, alla klarar inte av en heting som du" och fortsatt med: "du måste höra av dig när du ska strippa, nattinatt".

Den 60-åriga läraren ska ha erkänt en del av de "sexuella skämt" som elever vittnat om. Enligt läraren är det hans alkoholmissbruk som är orsaken till kontaktförsöken med elever.

Detta gillas inte av Skolinspektionen som menar att det inte finns belägg för att en eventuell missbruksproblematik är orsaken till hans agerande. De yrkar därför på att lärarens legitimation ska dras in och i andra hand på att han ska få en varning.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.