Spara dina toalettrullar och odla nya plantor.
Spara dina toalettrullar och odla nya plantor. - Foto: Jonas Ekströmer/TT/Johan Nilsson/TT

Därför ska du spara dina toalettrullar – då blir dina blommor glada

Släng inte dina toalettrullar! Har du gröna fingrar är det ett ypperligt tillfälle att spara rullarna och odla nya plantor. Så här lyckas du med dina nya odlingar samt undviker mögelintrång på plantorna.


Toalettrullar är vanligen något vi slänger efter användning. Men för den uppfinningsrika är rullen i själva verket guld värt - åtminstone när det kommer till att få mer grönska i hemmet. Rullarna är nämligen perfekta odlingskrukor i början av året att så frön i.

Med inspiration frånLeva & Bo kan du fixa en egen liten odlingskruka i papp genom att klippa till en rulle med tre skåror så att du får tre flikar. Flikarna ska du sedan trycka ned så att de bildar en botten, och fyll sedan rullarna med jord och lämna plats för några centimeter i toppen av toalettrullen.

Plantera sedan ner plantorna i rullen, då störs inte rötterna i onödan. Rötterna hittar ut av sig själva, och toalettrullen kommer att förmultna i jorden om du grävt ned den tillräckligt djupt.

Så odlar du rätt – för att undvika mögel

För rullarnas bästa kan man använda stora frön som gror snabbt. Då står de inte alltför länge i rullarna utan kommer igång och gror. Det bästa du kan plantera är olika typer av bönor och ärter i rullarna.

Ett problem däremot är att krukan av papp möglar. För att undvika mögel ska du helst anordna din odling utomhus, då blir det inte för varmt för jord liksom rulle.

Har du däremot inte tillgång till att odla utomhus, eller en balkong, så kan du odla hemma – men då gäller det att se upp med övervattning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!