Sandra berättar för Nyheter24 varför det är viktigt att kunna kommunicera med sin hund
Sandra berättar för Nyheter24 varför det är viktigt att kunna kommunicera med sin hund - Foto: Privat/Anders Wiklund/TT

Hundpsykologens svar – därför kan hundar bita barn: "Varnar alltid innan"

​Sandra Fransson är utbildad hundpsykolog och beteendeutredare på hund. För Nyheter24 berättar hon varför barn ofta blir bitna av hundar och hur man enkelt kan undvika denna typ av olycka.


Sandra Fransson är en 28-årig utbildad beteendeutredare på hund, hundpsykolog och hundinstruktör. Hon arbetar på Arken Zoo och driver företaget Trail Buddies.

Tillsammans med sin spanska gatuhund Samson har hon utbildat sig till att bli en expert på sökning, och Samson har blivit en ID-hund. Tillsammans kan de spåra upp och följa i stort sett vilket spår som helst. Många anlitar Sandra och Samson när de har ett bortsprunget husdjur.

Hon hjälper hundägare förbättra relationen till sin hund

Sandra är också en erfaren hundtränare och har hjälpt många hundägare att förbättra sin relation med sina fyrbenta vänner. Hon håller i kurser där människor ska lära sig att bättre förstå sin hund och lära sig kommunicera med den.

Sandra kan kommunicera med hundar

I en intervju med Nyheter24 berättar Sandra att hon är utbildad i hundspråk och kan kommunicera med hundar.

– I utbildningen jag gick fick vi lära oss hur man kommunicerar med hundar. Man lär sig läsa av olika signaler på hunden, öronen, munnen och lägger ihop det med kroppsspråket så kan man förstå vad hunden säger, säger Sandra.

Att lära sig sin hunds kroppsspråk kan förhindra olyckor

Hon menar även att det är väldigt viktigt att alla hundägare kan läsa av sina hundars kroppsråk, för att få bättre kontakt och förhindra eventuella olyckor.

– När man inte förstår vad en person menar blir det frustrerande för båda parterna, samma sak är det med hundar. Många barn blir bitna av hundar, för att de inte lyssnar på hundens signaler tidigare. Hundar är inte aggressiva, de varnar alltid innan och visar med sitt kroppsspråk att de inte vill innan, säger Sandra och fortsätter:

– Om hunden visar och varnar med sitt kroppsspråk och ingen lyssnar så kanske de hugger sen, för att man missat vad den sagt tidigare.

Hon menar alltså att om alla lärde sig att läsa av sin hunds kroppsspråk så kan eventuella olyckor undvikas, för att man hinner se och förstå vad hunden vill innan det är för sent.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/