Sandras hund Samson är en utbildad ID-hund
Sandras hund Samson är en utbildad ID-hund - Foto: Privat/Pexels

ID-hundförarens tips – så får du hem ditt bortsprungna husdjur

Sandra Fransson äger hunden Samson som är en utbildad ID-hund. Tillsammans kan de söka reda på människors bortsprungna husdjur. I en intervju med Nyheter24 ger Sandra sina bästa tips på hur man lockar hem sitt husdjur, innan man behöver boka ID-hund.


Sandra Fransson är 28 år och utbildad beteendeutredare på djur, hundpsykolog och hundinstruktör. Hon jobbar på Arken Zoo samtidigt som hon driver det egna företaget Trail Buddies där hon håller i olika kurser och utbildningar.

Samson kan hitta allt från bortsprungna hundar till sköldpaddor

Sandra har tillsammans med sin spanska gatuhund Samson utbildat sig till att bli duktiga på sök och Samson har blivit en ID-hund. Han är expert på att söka upp spår och kan följa i stort sett vilket spår som helst. Många brukar anlita radarparet när de har ett husdjur som är bortsprunget eller vilse.

Samson och Sandra har tillsammans hjälpt flera hundar, katter och hästar att komma hem. Men Samson kan även spåra kaniner fåglar och sköldpaddor.

Paret klarar av att söka i flera timmar på stora ytor i olika väder

Nu delar beteendeutredaren på djur och ID-hund föraren med sig av sina bästa tips på hur du själv kan locka hem ditt bortsprungna husdjur, innan du behöver anlita en ID-hund.

– Allt beror hur och varför ditt djur försvann. Det man kan göra är att lägga ut ett doftspår, som luktar hem. Antingen kan det vara ett doftspår som luktar som hemma, eller ett spår som luktar mat beroende på vad man tror ens djur skulle lockas mest av.

Hur lägger man ett doftspår?

Doftspåret drar man utifrån och in, som en solstråle där alla strålar leder hem. Både katter och hundar har väldigt bra doftsinne så de kommer nosa upp spåret och förhoppningsvis komma hem.

Lägg inte ut mat för att locka hem ditt vilsna husdjur

Sandra är noga med att man inte ska lägga ut mat bitar om man gör ett matspår, detta kan locka andra djur och eventuellt skrämma bort ditt husdjur, så locka endast med ett spår som luktar mat.

– Vet man exakt inom vilket område ens husdjur är ska man sätta sig där, och prata lugnt så får man vänta ut djuret. Man kan även ha mat med sig som luktar starkt, så djuret känner doften, säger Sandra till Nyheter24.

Vanligaste felet många gör när ens husdjur är borta: "När man är ute och letar..."

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!