En ny studie visar att kvinnor mår bra av att vara otrogna mot sina partners
En ny studie visar att kvinnor mår bra av att vara otrogna mot sina partners - Foto: Pexels/Isabell Höjman/TT

Ny studie: Därför mår kvinnor bra av att vänsterprassla

I en studie undersöker forskare varför människor ät otrogna, och hur otrohet påverkar människor. I studien kommer de fram till att kvinnor ofta njuter av att vara otrogna och känner sig nöjda efterråt.


En grupp forskare vid University of Tilburg gjorde en undersökning där de ville se vilken påverkan otrohet hade på människor, både de som var otrogna och de som blev utsatta för otrohet. Studien forskarna gjorde publicerades senare i tidskriften Psychological Science.

Forskarna följde 609 vuxna som varit otrogna och 338 vuxna som blivit utsatta för otrohet av en partner, under en 12-årsperiod. Under perioden blev personerna frågade om bland annat sitt välmående och sina relationer, vilket Illustrerad vetenskap var först att rapportera om.

8 tecken på att din partner är otrogen – experten: "Otippat"

Kvinnor trivs med livet efter otrohet

Forskarna kom efter underökningen fram till att otrogna män och kvinnor upplever sina otrohetsaffärer olika. I studien skriver forskarna att:

"Intressant nog avslöjade våra analyser en grupp deltagare som ser ut att räta på ryggen och till och med trivas med livet efter otroheten. Den gruppen är kvinnor som har varit otrogna."

De män i studien som varit otrogna var inte alls lika positiva och nöjda med sin otrohetsaffär. Många män upplevde lägre självkänsla och en allmänt sämre livskvalitet efter sitt vänsterprassel.

Otrohet skapar bättre relationer frammåt

Varför kvinnorna i studien mådde bra av att vänsterprassla och upplevde personliga vinster efteråt var något forskarna blev väldigt nyfikna på.

I sin artikel nämner de en annan studie som forskat på samma ämne och publicerats i Journal of Social and Personal Relationships redan 2005.

I studien från 2005 var orsaken till kvinnors otrohet ofta missnöje i förhållandet, vilket gjorde att otroheten fick kvinnornas partner att reagera och förändra sitt beteende, för att få en bättre relation framåt. 

4 tips för en lyckad första dejt – så boostar du ditt självförtroende: "Fokusera på..."

Orsaken till att människor är otrogna 

Men orsaken till varför människor är otrogna kan vara mer komplex än så och skilja sig mycket från fall till fall.

När forskarna ställde frågan “varför gjorde du det?” till de 609 otrogna personerna som deltog i undersökningen, var de vanligaste svaren bland annat: Brist på kärlek, sexuellt begär, ilska och behov av omväxling, skriver Illustrerad vetenskap.

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."


sex
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!