Dejtingexperten Jacqueline Joo​ hos Match.com​ berättar det viktigaste DU ska ha i åtanke inför dejten.
Dejtingexperten Jacqueline Joo​ hos Match.com​ berättar det viktigaste DU ska ha i åtanke inför dejten. - Foto: Pexels/Match

4 tips för en lyckad första dejt – så boostar du ditt självförtroende: "Fokusera på..."

Ska du träffa någon ny men känner att dejtingnerverna tar över? Hur förbereder man sig och vad bör egentligen prioriteras? För Nyheter24 berättar Jacqueline Joo, dejtingexpert​ hos Match.com​, om det viktigaste du ska ha i åtanke inför dejten.


Dejtingskräck är ett vanligt fenomen där personer känner stark oro inför att träffa nya människor och inleda romantiska relationer.

Detta kan leda till att man undviker att dejta helt och hållet, vilket kan påverka ens sociala liv och välbefinnande negativt. 

– Ett första tips är att acceptera att du är rädd, men också fråga dig själv 'vad du är rädd för?'. Om du inte vet vad som skapar paniken är det mycket svårare att ta itu med den, säger dejtingexperten Jacqueline Joo hos Match.com, i en tidigare intervju.

För många kan den panikartade känslan vara en svår barriär att övervinna. Det finns däremot olika sätt att hantera och övervinna rädslan för att träffa andra personer i romantiskt syfte.

Jacqueline Joo berättar vidare att det kan handla om att du tar små steg utanför din komfortzon eller att du söker professionell hjälp så som samtalsterapi.

Här kan du läsa mer om dejtingskräck och hur du tar tillbaka kontrollen och träffar den rätta.

Dejtingnerver inget att skämmas för

Dejtingnerver är en vanlig känsla som många upplever inför en dejt. Det kan kännas spännande och samtidigt skrämmande att träffa någon ny. Det är minst sagt många fjärilar i magen och ibland är det svårt att lägga band på sina känslor tillika dejtingnever.

För att hantera nervositeten kan det vara bra att förbereda sig genom att tänka igenom vad man vill prata om och vad man vill ha ut av dejten. 

Det är däremot inget att skämmas över om man besväras av dejtingnerver. Det är en naturlig reaktion på att träffa någon ny och okänd.

Men det är viktigt att inte låta dessa nerver ta över och hindra en från att ta chansen att lära känna någon. Genom att fokusera på att vara närvarande och öppen för nya upplevelser kan man övervinna sina nerver och ha en trevlig dejt.

Vänd dejting-scenariot till din egen fördel

Jacqueline Joo berättar att man inte bör tänka på huruvida ens dejt ska gilla en eller inte, åtminstone inte till den grad att det tar över alla andra tankar och blir till ett problem. I stället är det bättre att känna efter vad som känns rätt för en själv.

– Vänd i stället på scenariot och fråga dig själv "kommer jag gilla den jag möter eller inte?" och fokusera på att se dejten som en upplevelse snarare än att du ska träffa ditt livs kärlek.

Matchs dejtingexpert Jacqueline Joo. Foto: Match

Lista: Dejtingexperten om hur du förbereder dig inför dejten

Många är nervösa inför den första dejten och det är många gånger nervöst att träffa en ny människa. Jaqueline Joo berättar att det beror på att vi är förprogrammerade att vara lite stressade i situationer som en först dejt. Och det kan bero på att man inte vet om personen man träffar är ett hot eller en trygghet.

1.Boka en aktiv dejt

Om ni gör något aktivt aktiveras inte stressystemet lika lätt, därför är det bättre att till exempel spela biljard eller gå på en utställning snarare än att ta en kaffe eller drink. Det gör också att samtalet flyter mycket lättare.

2. Tidsstyr dejten till en timme

Säg på förhand att du gärna träffas vid t.ex. 17.00, men att du sedan har middagsplaner vid 19.00. På så sätt slipper du fastna på en dejt som känns jobbig. Första dejten handlar alltid om att få ett snabbt intryck och se om man vill ses igen eller inte.

3. Förbered frågor inför dejten

Är du nervös över att inte ha något att säga kan du ha 5-10 frågor till din dejt förberedda i mobilen eller på papper. Går samtalet trögt kan du alltid gå undan, läsa vad du skrivit och hitta nya samtalsämnen fort.

4. Träna dig inför dejten

För personer som blir så nervösa att de förlorar sig själva finns det en god idé att trötta ut kroppen inann dejten. Gör en pulshöjande aktivitet i minst 30 minuter, så nära inpå dejten som möjligt. På så sätt får kroppen lättare att slappna av när dejten väl sker.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!