En 65-årig kvinna bodde i en lägenhet med sina 17 katter
En 65-årig kvinna bodde i en lägenhet med sina 17 katter - Foto: Privat/Anders Wiklund/TT

Kvinnans 17 katter förstörde lägenhet – doftade starkt av urin

En kvinna i 65-årsåldern bodde i en lägenhet med sina 17 katter. När kvinnan flyttade var lägenheten helt obeboelig. Väggarna var fulla med klösmärken och ska ha luktat starkt av katturin.


En 65-årig kvinna bodde i ett lägenhetshus tillsammans med sina 17 katter. Efter att ha hyrt lägenheten i ungefär ett år tid sade hon upp kontrakten, men behöll nycklarna till lägenheten, vilket Hem & Hyra var först att rapportera om. 

Efter en rättsprocess på nio månader fick fastigehtsägaren tillslut tillbaka nycklarna till lägenheten. Men när fastighetsägaren väl fick tillgång till lägenheten, såg den förskräcklig ut. 

– Lägenheten såg bedrövlig ut med katthår och klösmärken överallt, och den doftade starkt av katturin, berättar fastighetsägaren, tillika hyresvärden, i Östersunds tingsrätt.

Saneringsförsök av lägenheten

Hyresvärden städade hela lägenheten och placerade ett ozonaggregat i den för att få bort stanken av gammalt katturin, men inget hjälpte.

En fackman från OCAB fick titta på den förstörda lägenheten och meddelade att enda det sättet att bli av med stanken, och alla skador som katterna orsakat, var att riva alla väggar och golv.  

OCAB skriver på sin hemsida att de är en skadeservice som utför sanering av bland annat lukt-skador i fastigheter.

Renoveringskostnader på över hundra tusen kronor

För att renoveringsarbetet inte skulle bli för dyrt valde fastighetsägaren att renovera hela lägenheten själv tillsammans med en vän.

Renoveringen tog fyra månader och landade på en slutkostnad på över hundra tusen kronor, en kostnad som hyresgästen vägrade betala.

Eftersom hyresgästen inte ville betala kostnaden för saneringsarbetet vände sig hyresvärden till tingsrätten med en stämningsansökan, för att kunna kräva ersättning. 

I tingsrätter nekar kvinnan till att katterna kissat utanför de kattlådor som funnits utplacerade i varje rum. Hon menar även att hyresvärden överdrivit angående lukten. 

Kvinnan säger även att hon varit noga med att torka upp efter katterna och städat deras lådor regelbundet. 

En sönderriven vägg i kvinnans lägenhet. Foto: Privat

Skyldig hyresvärden 130 000 i ersättning

Hyresvärdens uppgifter om stanken styrktes dock med fem vittnesförhör från bland annat grannar, som alla hade känt en stark stank av kattkiss.

Östersunds tingsrätt dömde den 65-åriga kvinnan till att betala 130 000 kronor i ersättning till hyresvärden.

Två månader efter sista betalningsdatumet har nu passerat och hyresvärden har fortfarande inte fått sina pengar, skriver Hem & Hyra på sin hemsida.

/
Senaste nytt

Israel: 450 terrorister anställda av FN-organ

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen. Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.

Polisen rapporterar om brand, Alingsås

"SOS får larm om en lägenhetsbrand på Södra Ringgatan, Alingsås.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem skadade efter explosion i södra Stockholm – lägenhetsdörr bortsprängd

Det har inträffat en explosion i Fagersjö i södra Stockholm.

Polisen rapporterar om detonation, Stockholm

1 timme sedan
"Larm om explosion i Fagersjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Fyra gripna för terrorplaner i Bryssel

1 timme sedan
Belgisk polis har gripit fyra personer misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot ett kulturcenter i centrala Bryssel, Le Botanique.