Här är staden som förbjuder utekatter
Här är staden som förbjuder utekatter - Foto: Pexels

Här är staden som förbjuder utekatter – kan riskera böter

För att försöka hjälpa en utrotningshotad fågelart har man beslutat sig om att införa ett dekret till 2025, där utekatter förbjuds. Den som ändå släpper ut sin katt riskerar stora böter.


I västra Europa är “tofslärkan” en sällsynt fågelart. I den tyska staden Walldorf häckar ett par stycken fåglar, så nu har man bestämt sig för att försöka hjälpa arten att växa. Det gör man genom att förbjuda utekatter, under tiden fågelungarna lämnar boet, vilket Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Förhoppningen är att fler fågelungar ska överleva om katterna, som tillsammans med skator, korpar, rävar och mårdar är artens största naturliga fiende, hålls instängda.

Mellan april och augusti kommer fåglarna lämna boet och blir då lätta byten för katter. 

Böter om man släpper ut sin katt

Förbudet mot utekatt gäller mellan 1 april och 31 augusti och om man under den perioden ändå släpper ut sin katt riskerar man böter på 500 euro, vilket motsvarar ungefär 5 000 kronor, rapporterar Heidelberg24

Redan förra året införde man ett dekret om att hålla utekatter i lockdown, vilket ska ha gett goda resultat för att rädda fågelarten. Dekretet kommer att gälla fram till år 2025, för att försöka hjälpa fågelarten i västra Europa, skriver Göteborgs-Posten.

– Vi kunde förra året observera att åtgärderna i samband med det allmänna dekretet hade önskad effekt. Vid den relevanta tidpunkten 2022 var området i stort sett, om inte 100 procent, kattfritt, säger distriktsadministratör Stefan Dallinger i ett pressmeddelande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!