Madeleine Haririan skapar snipp- och snoppkonst.
Madeleine Haririan skapar snipp- och snoppkonst. - Foto: Privat

Madeleines verklighetstrogna snipp- och snoppkonst får folk att rodna

När Madeleine inte fann någon tid till sig själv och var på väg att bli utmattad fann hon ro i det kreativa. Då lät hon sig skapa realistiska snipp- och snoppkrukor som fått många att bli rödlätta om kinderna. Hennes alster är i dag högt efterfrågade.


Madeleine Haririan, 32, från Nässjö, i Jönköping, har en till synes unik samling av inredningsdetaljer hemma. Muggar och lerkrukor pryds nämligen av verklighetstrogna bröst och könsorgan. Den något djärva men varma samlingen står Madeleine själv bakom som kreatör.

Hennes kreativa ådra är sedan länge sprunget ur ett intresse för det kreativa skapandet. Tidigare har hon ägnat tiden till att måla, rita, sy och sjunga på bland annat bröllop och dop.

Madeleine höll även på med smink innan hennes tre barn föddes, då publicerade hon iögonfallande sminktutorials på sina sociala medier.

Men vägen till tuttkrukorna var inte lika självklar – den föddes när det kreativa skapandet kanske behövdes som mest i hennes liv.

Madeleine fann sig själv på nytt med "tuttkonsten"

– Redan för många år sedan följde jag en tjej på Instagram som visade upp en köpt tuttkruka och så fort jag såg den tänkte jag att en sån måste jag testa att göra när jag har tid nån gång. Åren gick men jag tog mig aldrig tiden till det på grund av att jag helt enkelt inte prioriterade mina egna intressen, säger Madeleine Haririan till Nyheter24.

Hon berättar vidare att hon i början av 2020 var på väg att bli utbränd under tiden hon var föräldraledig. Hon fick tre barn på kort tid och upplever att hon enbart bara gjorde "måsten" och hann inte med sig själv, vilket hon menar kan låta provocerade när man precis skaffat barn.

– Något som kan vara oförståeligt för någon som inte har varit i situationen själv. I slutet av samma år testade jag att göra min första tuttkruka och det var något i det som gav mig ro och därför fortsatte jag.

Så gör Madeleine sina tuttkrukor

Den första tuttkrukan berättar Madeleine att hon gjorde i oktober 2020 och den första krukan med snopp gjorde hon i maj året därpå.

– Jag tyckte att det verkade roligt och från början var det det faktiskt bara bröst på mina krukor. Det var först efter lite påtryckning från kollegor och följare på Instagram som jag valde att göra även könsorgan. Trots att jag från början sa att jag aldrig skulle göra det. 

Madeleine fann tillbaka till sin kreativa ådra med "tuttkonsten". Foto: Privat

Tutt- och snoppkrukorna har hon skapat genom att använda sig av befintliga krukor eller vaser med lufttorkande lera, som hon sedan formar, målar och lackar. 

Sina kreationer lägger hon sedan upp till försäljning på sitt Instagramkonto som heter @tuttiprutti.se.

Delade åsikter om snipp- och snoppkonsten

Det är kanske inte helt föga förvånande att Madeleines snipp- och snoppkonst mottas med delade åsikter.

– Det är väldigt blandade reaktioner. Många älskar det, en del blir generade och en del blir uppriktigt upprörda. 

Snoppkrukan är högt eftertraktad. Foto: Privat

Bland Madeleine Haririans stora omfång av handgjorda alster finns det bland annat krukor, vaser och ljusstakar. Hon gör även kylskåpsmagneter i polymerlera med snippor och snoppar. Det är framförallt de realistiska snoppkrukorna som har störst efterförfrågan.

På frågan om hylla efter hylla hemma hos henne är fulla av de välgjorda tutt- och snoppkrukorna svarar hon följande:

– Det skulle man kunna tro, men nej. Jag har ett bara ett skåp med ett litet lager med skapelser som just nu väntar på att hitta nya ägare.

Foto: Privat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!