Ikea kan tvingas betala ut miljonbelopp – efter kvittomiss i USA
Nu riskerar den svenska möbeljätten att behöva betala ut 250 miljoner kronor efter en stämningsansökan i USA. Arkivbilder. - Foto: Cornelius Poppe/TT

Ikea kan tvingas betala ut miljonbelopp – efter kvittomiss i USA

Ikea påstås ha gjort en kvittomiss i USA, som kan komma att kosta den svenska möbeljätten en rejäl summa pengar.


Ikea har gått med på att betala ut sammanlagt 250 miljoner kronor till kunder i USA som drabbats av en påstådd kvittomiss. Det ska röra sig om att kvitton råkat avslöja fler än de fem sista siffrorna av kortnumret, rapporterar NBC Chicago.

Ikea har tagit beslutet att betala efter att en så kallad ”class-action lawsuit”, lämnats in mot företaget. Enligt NBC Chicago framkommer det i domstolshandlingarna att Ikea ”kraftfullt förnekar” både ansvar och fel efter stämningsansökan mot möbeljätten.

Exakt hur mycket pengar varje kund kommer att få är oklart, då beloppet sätts utifrån hur många som ska ha en del summan. Juristfirman som driver fallet uppskattar att det kommer blir någonstans mellan 300 till 600 kronor per person. 

Då kan kunder få kompensation

För att ha rätt till pengarna måste du som kund kunna visa upp ett kvitto någon gång mellan 18 oktober 2017 till 31 december 2019.

”Om du inte agerar kommer du inte att få någon utbetalning och du ger upp rätten att driva eller fortsätta driva anspråk mot Ikea eller någon annan svarande”, skriver advokatfirman som driver fallet på en hemsida som är dedikerad till processen.

Dem som få den största utbetalningen verkar dock vara advokaterna själva, som enligt hemsidan kommer att ta 102 miljoner kronor, omkring 40 procent av pengarna, bara i avgifter.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna – anklagas för spioneri för Ryssland

Kan bygga upp Børsen – med hjälp av Paris

Danmark sörjer branden som fullständigt ödelagt en av Köpenhamns äldsta byggnader. Unika kulturvärden har gått upp i rök, men det finns hopp om återuppbyggnad av Børsen – med hjälp av Frankrike.

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Den danska köttproducenten Danish Crown stänger ytterligare ett av sina slakterier. Beslutet att lägga ner anläggningen i Ringsted är en följd av en minskad grisproduktion i landet.

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

1 timme sedan
Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.