Den nya ölen kan bli ett inslag på bryggerier världen över i framtiden.
Den nya ölen kan bli ett inslag på bryggerier världen över i framtiden. - Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Lars Pehrson/SvD/TT

Fabriken har tagit fram framtidens öl – i pulverform

I östra Tyskland har ett bryggeri utvecklat en ny variant öl för att minska ölexportens klimatavtryck. Det här är den första i sitt slag – och kan bli något bryggerier världen över kan komma att producera i stället för den "vanliga ölen" många dricker.


Öl en social dryck som ofta konsumeras i sällskap med vänner och familj. Många kulturer har sina egna traditioner kring öl, som att dricka en kall öl efter jobbet eller att fira högtider med en speciell ölsort.

Drycken kan också vara en del av matupplevelsen och passar utmärkt till allt från grillad mat till choklad och dessert. Oavsett hur man väljer att njuta av öl är det en dryck som har en lång och rik historia och som fortsätter att vara en viktig del av många människors liv. 

Nu kommer ytterligare ett språk i ölets historia som kanske blir framtidens öl i framtiden – nämligen i pulverform.

Nya ölen ska minska ölexportens klimatavtryck

Bryggeriet Klosterbrauerei Neuzelle i östra Tyskland har utvecklat en variant i pulverform för att minska ölexportens klimatavtryck, rapporterar SVT.

Ölpulvret är det första i världen och enligt Stefan Fritsche på bryggeriet som kanalen pratat med kan det helt vanliga pulvret framställa en riktig öl.

I stället för att frakta öl som har en fraktvikt på ett kilo per flaska kan de nu frakta motsvarade mängd öl med blott 45 gram ölpulver.

– Enligt våra beräkningar skulle vi kunna minska Tysklands koldioxidutsläpp med 3-5 procent genom den här metoden, säger Stefan Fritsche till kanalen.

Här kan du läsa om Systembolagets nya regel – så blir ändringen i butikerna framöver.

Pulveröl på bryggerier världen över i framtiden

Pulverölet är alkoholfritt för tillfället och är i sista utvecklingsskedet. Efter två års forskning är Fritsche och resten av hans team övertygade om ha en marknadsklar produkt i slutet av året.

– Vi vill skapa den kompletta ölsmaken. Vi har redan skummet och ölsmaken. Nu vill vi tillsätta koldioxid och alkohol i pulverform, säger Stefan Fritsche.

I ett framtidsscenario skulle det här således kunna innebära att bryggerier världen över har ölpulver och blandar sitt egna vatten för att fylla i flaskor.

Här kan du även läsa om 6 glutenfria ölsorter under 30 kronor som du måste prova.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.