Stockholm

Fabriken har tagit fram framtidens öl – i pulverform

Den nya ölen kan bli ett inslag på bryggerier världen över i framtiden.
Den nya ölen kan bli ett inslag på bryggerier världen över i framtiden. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Lars Pehrson/SvD/TT

I östra Tyskland har ett bryggeri utvecklat en ny variant öl för att minska ölexportens klimatavtryck. Det här är den första i sitt slag – och kan bli något bryggerier världen över kan komma att producera i stället för den "vanliga ölen" många dricker.


Läs mer

Öl en social dryck som ofta konsumeras i sällskap med vänner och familj. Många kulturer har sina egna traditioner kring öl, som att dricka en kall öl efter jobbet eller att fira högtider med en speciell ölsort.

Drycken kan också vara en del av matupplevelsen och passar utmärkt till allt från grillad mat till choklad och dessert. Oavsett hur man väljer att njuta av öl är det en dryck som har en lång och rik historia och som fortsätter att vara en viktig del av många människors liv. 

Nu kommer ytterligare ett språk i ölets historia som kanske blir framtidens öl i framtiden – nämligen i pulverform.

Nya ölen ska minska ölexportens klimatavtryck

Bryggeriet Klosterbrauerei Neuzelle i östra Tyskland har utvecklat en variant i pulverform för att minska ölexportens klimatavtryck, rapporterar SVT.

Ölpulvret är det första i världen och enligt Stefan Fritsche på bryggeriet som kanalen pratat med kan det helt vanliga pulvret framställa en riktig öl.

I stället för att frakta öl som har en fraktvikt på ett kilo per flaska kan de nu frakta motsvarade mängd öl med blott 45 gram ölpulver.

– Enligt våra beräkningar skulle vi kunna minska Tysklands koldioxidutsläpp med 3-5 procent genom den här metoden, säger Stefan Fritsche till kanalen.

Här kan du läsa om Systembolagets nya regel – så blir ändringen i butikerna framöver.

Pulveröl på bryggerier världen över i framtiden

Pulverölet är alkoholfritt för tillfället och är i sista utvecklingsskedet. Efter två års forskning är Fritsche och resten av hans team övertygade om ha en marknadsklar produkt i slutet av året.

– Vi vill skapa den kompletta ölsmaken. Vi har redan skummet och ölsmaken. Nu vill vi tillsätta koldioxid och alkohol i pulverform, säger Stefan Fritsche.

I ett framtidsscenario skulle det här således kunna innebära att bryggerier världen över har ölpulver och blandar sitt egna vatten för att fylla i flaskor.

Här kan du även läsa om 6 glutenfria ölsorter under 30 kronor som du måste prova.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.