Mannen i 50-årsåldern och hans dotter besökte Ikea i Haparanda.
Mannen i 50-årsåldern och hans dotter besökte Ikea i Haparanda. - Foto: Krister Larsson/TT/Janerik Henriksson/TT

Pappa och dotter stal flera varor från Ikea: "Osäker på hur scannerna funkade"

En man i 50-årsåldern och hans dotter stal varor i ett av Ikeas varuhus för tusentals kronor. I förhör hävdar mannen att han inte vetat hur scannern vid de obemannade kassorna fungerat.


I oktober förra året besökte en man i 50-årsåldern Ikea i Haparanda, tillsammans med sin dotter. Det till början oskyldiga shoppingbesöket slutade med att mannen olovligen tagit varor till ett värde av 3 121 kronor, rapporterar lokaltidningen Norran.

Mannen stal flertalet blommor, växter och krukor. Övervakningsfilmer från varuhusjätten visar däremot hur mannen enbart scannade en vara för 29 kronor som han betalade för. Men resterande varor ska han inte ha scannat eller försökt scanna.

Ikea-personal konfronterade mannen

Duon lämnade sedan varuhuset med de obetalda varorna efter att de varit vid självscanningskassorna. 

Personal som uppmärksammade händelsen följde sedan efter mannen och hans dotter på parkeringen.

Personalen konfronterade mannen men behövde backa undan, då duon enligt personalen bara ska ha åkt iväg från platsen. 

Mannen var "osäker på hur scannerna" funkade

I förhör drygt en och en halv månad senare hävdar mannen han inte minns händelsen, innan förhörsledaren visar bilder från Ikeas övervakningskameror – där han går runt med full kundvagn i varuhuset.

Tidningen skriver att mannen i förhör sagt att han var "osäker på hur scannerna funkade", men kollade på hur andra kunder gjorde och ska sedan ha gjort likadant.

När mannen vid förhöret fick frågan om han inte reagerade på det billiga priset för den mängd varor han köpt, berättar han att "han inte kollade den totala summan i kassan". Dom i målet väntas komma i början av april.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.