Då drar pollensäsongen igång i landet.
Då drar pollensäsongen igång i landet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT/Janerik Henriksson/TT

Då drar pollensäsongen igång – allergikerna ta skydd

Det är risk för höga halter av pollen i år och det förknippas för många med röda kliande ögon och snuva. Är du allergiker är det nu god tid att förbereda dig innan pollensäsongen drar igång.


Pollen är en naturlig substans som spelar en viktig roll i ekosystemet genom att hjälpa till att pollinera växter och träd. Samtidigt kan pollen också orsaka hälsoproblem för människor och djur som är känsliga för allergier. 

Med vinden sprids växternas pollen för att utvidga växternas fördelningsområde. Därför är det viktigt att övervaka pollenhalten i just ditt område och vidta lämpliga åtgärder för att minska exponeringen.

Höga halter björkpollen väntas i år

– Just nu blommar al och hassel i hela södra Sverige. I södra Sverige har också sälg- och alm inlett sin blomning. Björken börjar vanligtvis blomma i månadsskiftet april och maj, säger Pia Östensson, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet som driver sajten pollenrapporten till Nyheter24.

Det är just björk och al som de flesta är allergiska mot medan många reagerar något mindre på almarna och sälgarna. Pia Östensson berättar vidare att efter björkens blomningsstart kommer ekblomningen, gräsen inleder däremot sin blomning i maj och tros ha sin peak runt midsommar. 

I april väntas björken ta sitt fäste om landet, vilket många bävar inför. Pia Östensson vill inte kalla årets pollensäsong för ett "extremår". Men vi kan däremot förvänta oss flera dagar med mycket höga halter björkpollen i år.

– Det är mer alpollen än förra året om nu inte det ostadiga vårvädret helt förstör deras blomning. Mer björkpollen än förra året men inte ett extremår. Normalt är höga halter och onormalt är då halterna inte kommer upp i höga en enda dag.

Då blir dina allergier för pollen värst

När pollensäsongen är på väg att ta slut, dyker till sist malörtsambrosia upp i september, den är kraftigt allergiframkallande och sprids tills frosten tar den.

– Beroende på bland annat vädret, ljus, temperaturer och nederbörd så varierar blomningstid inom ett visst spann för varje art. De flesta kan inte blomma alltför sent eller alltför tidigt.

Är du en som reagerar kraftigt med snuva och nästäppa när pollensäsongen drar igång, kan det många gånger innebära en mer långdragen historia än den vanliga björkpollensäsongen. 

Skillnad på förkylningssymtom och pollenallergi

Enligt Astma och Allergiförbundet har cirka 30 procent av befolkningen pollenallergi. På deras hemsida skriver de att vid pollenallergi är det immunsystemet som överreagerar när du utsätts för proteiner som finns i pollen. 

Ibland är det inte alltid lätt att skilja på om man är förkyld eller har allergi. Förbundet skriver att en vanlig förkylning ger ofta halsont och ett tjockt slem som sakta försvinner. Pollenallergi ger däremot de klassiska symtomen så som röda kliande ögon, upprepande nysningar och nästäppa.

Är man allergiker är det även bra om man i god tid börjar med allergimedicinen strax innan pollenperioden startar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!