Fler kvinnor genomgår kosmetisk underlivskirurgi.
Fler kvinnor genomgår kosmetisk underlivskirurgi. - Foto: Instagram/Kattpaow/Pexels

Allt fler kvinnor opererar underlivet – läkarna varnar: "Gränslandet till könsstympning"

Svenska läkare varnar för underlivskirurgi som de menar har flera risker. En som opererat underlivet är Paulina "Paow" Danielsson som berättar till Expressen att blygdläppsförminskningsingrepp blivit vanligt i hennes bransch.


Allt fler kvinnor väljer att korrigera sina underliv och genomgår en blygdläppsförminskning i kosmetiskt syfte. En som genomgått kosmetisk underlivskirurgi är influencern Paulina "Paow" Danielsson. Det berättade hon i samband med att hon gästade Youtubekanalen "Kontoret" i mars i år.

– Jag har ju opererat min fiffi. Så jag har en barbiefitta. Därför hade jag inte legat på flera månader då man inte får, sa hon då.

Ingreppet gjorde hon i Turkiet, där hon även opererade näsan. I en tidigare intervju med Expressen har hon berättat att underlivskirurgi blivit allt mer vanligt i hennes bransch. Hon nämner också att många i hennes umgängeskrets låtit förminska sina blygdläppar av kosmetiska skäl.

Mer vävnad tas bort än vad patienten räknat med

Nina Bohm-Starke, gynekolog och överläkare vid Danderyds sjukhus säger till Expressen att riskerna är flera och att de inom professionen inte anser att operationen bör göras på grund av risker för komplikationer.

– Ibland tas mycket mer vävnad bort än vad patienten trodde. Man behöver sin inre labier som är ett viktigt organ när det gäller den kvinnliga sexuella responsen. Om man tar bort för mycket vävnad är det risk att urinstrålen sprutar åt alla håll när man kissar. Ibland är det svårt att få det att läka, stygnen kan gå upp, säger hon till tidningen.

"Ligger i gränslandet till könsstympning"

Även Michael Algovik, överläkare och ordförande i Svenska föreningen för obstetrik och gynekologi säger till tidningen att de inom professionen inte rekommenderar ingreppet.

– I den offentligt finansierade vården tror jag det är mycket ovanligt och görs endast vid uttalade besvär där blygdläpparna kommer i kläm vid till exempel ridning eller cykling, säger han till tidningen och tillägger:

– Det är inget jag rekommenderar och ingrepp i yttre genitalia ligger ju i gränslandet till könsstympning som inte får förekomma i Sverige.

Överläkaren känner däremot inte till någon tillförlitlig statistik i dagsläget när det kommer till kosmetiska underlivsoperationer. Han tror att det kosmetiska ingreppet i den offentligt finansierade vården är ovanligt och görs endast vid uttalade besvär.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!