Kreativa Karin tipsar om hur du gör fina pärlplattor i påsk.
Kreativa Karin tipsar om hur du gör fina pärlplattor i påsk. - Foto: Privat/Instagram/kreativakarin

Pärla i påsk – så här gör du högtidens finaste pärlplattor

Önskar du kreativa, färgglada dekorationer i påsk är pärlplattor med påsktema ett måste! Pysseldesignern Kreativa Karin ger sina bästa tips hur du gör högtidens finaste pärlplattor.


Påskpyssel är en rolig aktivitet som många ägnar sig åt inför och under helgen. Det kan vara allt från att måla ägg till att göra påskkort eller dekorera påskriset.

Det finns inga gränser för vad man kan skapa när det kommer till påskpyssel. Och om du vill göra riktigt färgsprakande pyssel i påsk är pärlplattor ett måste! 

Vill du göra pärlplattor på påsktemat har Nyheter24 fått tips från pysseldesignern Kreativa Karin, egentligen Karin Andersson, som med sin prägel skapat motiv du (kanske) aldrig tidigare testat att göra. 

– En bra grej med pärlor är att de tål regn och kan dekoreras med utomhus under året. Häng motiv på fina band i buskar och träd eller limma fast på blompinnar och stick ner i rabatter och krukor, säger Karin.

Så fixar du bästa äggjakten till barnen i påsk – idéer och färdiga gåtor

Pärla i påsk – det behöver du till dina pärlplattor

Det här behöver du för att fixera pärlorna är bakplåtspapper och ett strykjärn. En limpistol är också bra om man vill bygga ihop olika delar. 

– I början kan det vara bra att ha något av inspireras av, det kan vara färdiga pärlmallar, en bok med mönster eller bilder man hittat på nätet att utgå ifrån. Sedan tipsar jag alltid om att köpa plattor med lägre piggar så slipper man skada plattorna när man stryker. 

Karin berättar vidare att man kan blanda olika material för att skapa en riktigt iögonfallande pärlplatta. Då kan man bland annat testa att addera pom pom-bollar eller fina satinband. På hennes egen hemsida kreativakarin finns gratis pärlmönster i skala att skriva ut.

– Sitt tillsammans och pärla och småprata, lyssna på musik eller en podd, många upplever det som väldigt avkopplande och mysigt att pärla.

Här kan du läsa mer om Kreativa Karins 3 enkla påskpyssel du kan göra

Pärlplattor till påsk – så gör du

Vill du göra en sittande påskhare av pärlplattor som håller i en liten morot? Då måste du få till den perfekta böjen på öron och tassar.

– När man har strukit sitt motiv så är pärlorna varma och böjbara. Vänta cirka trettio sekunder innan du plockar upp motivet, så det inte går sönder, och sedan kan du böja delarna runt en penna, i en skål eller fäst ihop med gummiband. 

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller för ditt barn

Karin berättar vidare att det är först när pärlplattan svalnat som de fått sin nya form, det gäller att testa sig fram och experimentera! Karin föredrar att stryka sina motiv mycket på ena sidan för att behålla pärlornas runda form på framsidan.


– Om man stryker på baksidan tills hålen helt försvinner i pärlorna blir plattorna väldigt stabila och hållbara. Låt motivet svalna helt i plattan, om du inte vill ta upp och böja det, då svalnar det platt och fint. Det är mina bästa tips!


Gör ett eget påskhus med pärlplattorna

Här har Karin skapat påskhus av återvunna mjölkkartonger som hon sedan sprayat i olika färger. Med tanke på kartongens många sidor finns det möjlighet att dekorera flera sidor med fina pärlplattor. 

– Det finns så otroligt mycket man kan göra med pärlplattor, bara fantasin sätter gränser! I min bok har jag med en massa praktiska projekt som en väggklocka, pennställ, toalettskyltar, diadem, glasögon och äggkoppar. 

Blir det ett kaninhus eller ett kycklinghus?

Tipspromenad till påsk: 25 roliga frågor – med färdiga svar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.