Då kan för mycket påskmust sluta med ett besök på polisstationen.
Då kan för mycket påskmust sluta med ett besök på polisstationen. - Foto: Martina Holmberg / TT/Jessica Gow/TT

Så påverkar påskmust alkomätaren: "Polisen behöver ta in dig"

Påskmust är en populär dryck som traditionellt dricks under påsken i Sverige. Men visste du att för mycket av den folkkära drycken kan leda till positivt utslag på alkomätaren?


Påsk är en tid för samvaro med familj och vänner. Många väljer att åka på påskresor eller ha påskfirande hemma med påskmat och godis. Det är en glad och festlig högtid som många ser fram emot varje år.

Under påsken är det vanligt att dricka påskmust i Sverige. Läskedrycken har en söt och kryddig smak som kommer från ingredienser som kanel och ingefära, och är en storfavorit hos många svenskar.

I år visar även färska försäljningssiffror från Carlsberg Sverige att Apotekarnes Påskmust för första gången i år kommer att passera nio miljoner liter i försäljning. Med andra ord är påskmust ett måste på svenskarnas påskbord.

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet. Musten utvecklades sedan till julmust och i dag dricker svenskarna närmare 50 miljoner liter must varje år.

Alkohol finns i jästa produkter

I december 2022 inför fjolårets jul florerade flera klipp i sociala medier som visade att personer som druckit julmust fick positivt utslag på alkomätaren.

Då kunde Tomas Jonsson som är VD för testlabbet på Motorförarnas Helnykterhetsförbund fenomenet bekräfta för SVT att det finns lite alkohol i julmust, likväl påskmust och jästa produkter överlag.

Att alkoholmätaren gav utslag förvånande många. Men man behöver däremot inte oroa sig för att bli påverkad. Det finns alkohol i allt som har i socker i sig och där det blir någon form av jäsning.

Oväntade upptäckten i julmusten – ger utslag på alkohol

Tomas Jonsson berättar däremot att alkoholen behöver komma ut i blodet för att körförmågan ska påverkas, men det sker inte när man dricker påskmust.

– Det som händer i det här fallet är att man får en kontaminering och munalkoholen försvinner efter bara några minuter, säger han till SVT.

Då kan påskmust leda till ett besök på polisstationen

Dricker man däremot must i bilen och sedan blir stoppad i en poliskontroll menar Jonsson att det finns en risk att man får följa med in på stationen:

– Om du blåser över gränsen för rattfylleri så kan det bli så att polisen behöver ta in dig på bevisprovskontroll. Men där är apparaterna så pass sofistikerade att de känner av om det är munalkohol eller inte.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.