Några av landets Ica-butiker uppmanar sina kunder att lämna ifrån sig sina väskor innan de handlar.
Några av landets Ica-butiker uppmanar sina kunder att lämna ifrån sig sina väskor innan de handlar. - Foto: Pontus Lundahl/TT/Karl Melander/TT

Ica-butiker uppmanar kunderna att handla utan väskor: "Slinker ner en vara"

Stölderna ökar i matbutikerna och flera matjättar har behövt hitta alternativa lösningar för att skydda sig mot stöldvågen. Två Ica-butiker i landet har nu tagit ett ytterligare steg och uppmanar kunder till att lämna ifrån sig sina väskor innan de handlar.


I takt med stigande matpriser och rådande inflation ökar antalet stölder i matbutikerna. Flera matbutiker har på grund av stöldvågen bland annat tagit bort alternativet till att betala i självscanningskassorna.

I några av landets Ica-butiker har flertalet stölder resulterat i ett ytterligare förebyggande steg i att komma i bukt med stöldförsöken.

På en Ica-butik på Gotland har man nu bland annat börjat uppmana sina kunder att lämna in sina medhavda väskor i skåp eller vid kassan innan de börjar handla, rapporterar P4 Gotland

"Vanligare att det slinker ner en vara"

I ett försök att bromsa utvecklingen berättar Jonas Lindstrand, butikschef för Ica Atterdags i Visby, till kanalen att personalen uppmanar att sina kunder att lämna ifrån sig sina väskor.

Han berättar till radion att det även sker hel del stölder i självbetjäningssystem, där glömmer flera kunder att scanna en eller flera varor. 

– Det har blivit vanligare att det slinker ner en vara utan att man betalar för den, säger Jonas Lindstrand till kanalen.

Butiksstölderna har ökat i hela landet

I ett mejl till Nyheter24 skriver Icas pressavdelning att det är "varje Ica-handlare som äger och bestämmer själv över sin butik", vilket innebär att kunder inte i dagsläget behöver lämna ifrån sig väskor i samtliga Ica-butiker.

Enligt uppgifter från Svensk Handel har butiksstölderna ökat i hela landet. Mer än var tredje handlare uppger att de under den senaste tiden utsatts för stölder.

/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!