Nu vräks hela familjen från lägenheten.
Nu vräks hela familjen från lägenheten. - Foto: Pontus Lundahl/Alexander Larsson Vierth/TT

Sonen sköt ihjäl en man utanför lägenhetshus – nu vräks föräldrarna

En ung man sköt från en loftgång i Järva. Nu har hyresvärden sagt upp familjens hyreskontrakt, på grund av dödsskjutningen och sonens förvaring av vapen och narkotika i lägenheten. Familjen tvingas nu att flytta omedelbart.


Natten den 30 augusti år 2021 sköt en ung man med ett skarpladdat vapen från en loftgång i Järva, i Stockholm. Syftet med skjutningen var att döda de personer som befann sig på gården nedanför. En man på gården sköts till döds och en annan man blev skjuten i huvudet, men överlevde, vilket Hem & Hyra var först att rapportera om.

Den unge mannen bodde hemma hos föräldrarna

Den unge mannen som sköt tillhör gruppen som kallar sig för ”Hjulstabarnen”. Gruppen räknas till en av Sveriges mest våldsamma grupper. 

Han bodde, under den tiden skjutningen ägde rum, fortfarande hemma hos sin familj i en hyresrätt i Järva. Det var utanför den lägenheten som de dödliga skotten också avlossades från loftgången. 

Hyresvärden sa upp hyreskontraktet

Hyresvärden för familjens lägenheten i Järva är Hjulstahem, som är en del av Einar Mattssons bestånd. De bestämde sig för att säga upp hyreskontraktet med familjen i september förra året.

En av anledningarna till att Hjulstahem sade upp kontraktet ska ha varit dödsskjutningen, samt att sonen förvarat vapen och narkotika i familjens lägenhet. 

Polisen har gjort flertalet gripanden och tillslag på adressen och grannar vittnar om att de känt sig otrygga och rädda. 

Föräldrarna anser att de varit goda hyresgäster

Föräldrarna som stått på kontraktet sedan 2009 motsatte sig uppsägningen. De menar att de varit goda hyresgäster som alltid betalat hyran i tid och haft god kontakt med sina grannar. De menar även att de inte kan ha ansvar för sonens skjutning.

De hävdar också att de behöver lägenheten, då pappan bor där med parets fem gemensamma barn. Mamman bor för tillfället utomlands.

Pappan skäms över allt som hänt

Det är oklart huruvida pappan befann sig i bostaden då skjutningen hände, han själv uppger att han var på jobbet den dagen. Till hyresvärden har pappan berättat att han skäms för händelsen och allt det som hänt, men anser inte att föräldrarna borde straffas för något sonen gjort. 

Men i november tog hyresnämnden ändå beslut om att hyresavtalet skulle avslutas. Föräldrarna överklagade då beslutet till Svea hovrätt.

Nyligen kom beslutet från hovrätten, som var inne på  hyresnämndens linje. Föräldrarna är nu skyldiga att flytta omedelbart. Hovrätten anser nämligen att sonens dödsskjutning från loftgången är ett mycket allvarligt brott som innebär en fara för grannars liv och hälsa.

Familjen vräks från lägenheten och tvingas flytta omgående

Familjen vräks i detta fall för att hyresvärden anser att de har orsakat en särskilt allvarlig störning.

Hyresvärden Hjulstahem, en del av Einar Mattsson, är lättade över hovrättens beslut.

– Vi och framförallt grannarna är väldigt glada över hyresnämndens beslut som nu även hovrätten fastslagit. Som hyresgäst är man alltid ansvarig för att inneboende och besökare inte stör. Man kan bli uppsagd om det blir allvarliga störningar, säger Ewelina Holm, kommunikationschef för Einar Mattsson till Hem & Hyra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.