Tolvårige Murhaf Hamid har sålt majblommor för över 3 miljoner kronor.
Tolvårige Murhaf Hamid har sålt majblommor för över 3 miljoner kronor. - Foto: Anders Wiklund/TTJohan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson om rasismen mot 12-åriga Murhaf Hamid: "Värsta jag sett"

Efter ett inlägg från en familjevän om Murhaf Hamids majblommeförsäljning ökade försäljningen drastiskt. Inlägget fick även rasistiska påhopp av två sverigedemokratiska kvinnor – vilket fick Jimmie Åkesson att reagera.


När Murhaf Hamid, 12, började sälja majblommor gick det först trögt. Vuxna var även otrevliga mot honom och försökte fösa bort honom från offentliga platser, enligt en familjevän som pratat med Sydsvenskan.

Familjemedlemmen delade då med sig av ett inlägg på sociala medier och berättade om Murhafs försäljning.

Inlägget blev viralt och försäljningen sköt i höjder. Under tisdagskvällen hade han sålt för över 3,2 miljoner kronor, rapporterar SVT.

Jimmie Åkesson om påhoppen mot Murhaf Hamid

På sociala medier fick Murhaf Hamid glädjerop och värmande kommenterar men även rasism och hat. Det är särskilt kommenterar från två Sverigedemokratiska kvinnor på Twitter som uppmärksammats i sociala medier för rasistiska och olämpliga kommenterar.

En av kvinnorna sitter i styrelsen i en av SD:s lokalföreningar medan den andra kvinnan inte fått uppdrag. Murhafs familj kommer att polisanmäla åtminstone en av kommentarerna uppger de till TV4.

– Jag vet inte om någon har uttryckt sig så grovt tidigare, det var det grövsta jag läst. Jag är glad att hon inte är någon företrädare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet om kommentarerna från de två Sverigedemokratiska kvinnorna.

Jimmie Åkesson säger vidare till Aftonbladet att han "har fullt förtroende för att medlemsutskottet hanterar frågan" samtidigt som han uppmanar fler partier till att inrätta liknande skott som utesluter medlemmar som uttrycker sig olämpligt.

Majblommesäljaren utsatt för rasism – SD-medlem säger att kontot blivit kapat.

Ulf Kristersson skickar stöd till Murhaf Hamid

Även statsminister Ulf Kristersson (M) skickar sitt stöd till Murhaf Hamid och på Instagram kallar han det som Murhaf åstadkommit "för en hjälteinsats".

Förutom de tio procent som tillfaller Murhaf i provision, kommer tio procent gå till hans klass. Resterande 80 procent kommer att delas ut som ekonomiskt stöd till barn som har det tufft. 

– Jag tackar er väldigt mycket för att ni supportar mig. Det hjälper mig och min familj väldigt mycket, och andra barn som inte har så mycket kläder och sånt, säger Murhaf Hamid till TV4.

Tolvåringen ska spara det mesta av pengarna, men att han tänkt köpa "några nya skor och en ny kofta". I snitt brukar de barn som säljer Majblommor komma upp i 1 300 kronor, skriver kanalen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!