Paletblad är ofta färgglada och lätta att sköta
Paletblad är ofta färgglada och lätta att sköta - Foto: Pexels/Naina Helén Jåma/TT

Så får du dina palettblad att hålla formen – enligt experten

Många beskriver ett problem med böjda sticklingar när de vattenrotas. Nyheter24 har tagit reda på varför stammen blir böjd på sticklingarna och vad man gör åt det.


Palettblad är en populär växt som finns i flera olika färger och varianter. De kännetecknas ofta av sina starka färger och för att de är väldigt lättskötta. När våren kommer är det många som vill börja om med sina palettblad efter vintern. 

Växtexperten tipsar – så blir dina palettblad fina igen efter vintern

Palettblad klarar sig ute när det är tio grader eller mer, men med en fiberduk över sig kan de klara temperaturer ner mot fem grader också. Ett enkelt sätt att ge ny kraft till sitt gamla palettblad efter vintern är att beskära dem hårt.

Beskär dina palettblad efter vintern

– Palettblad kan växa kraftigt och bli väldigt höga, men svaga. Därför är det en bra idé att klippa ner dem kraftigt efter vintern. Man kan klippa ner dem så mycket att de bara har något bladpar kvar på varje gren, säger växtexperten Hans Jensen i en intervju med Nyheter24.

När man har klippt ner sina palettblad får man massa små sticklingar. Dessa sticklingar är lätta att rota i vatten eller plantera ut direkt i en kruka med jord.

Därför blir sticklingarna i vatten böjda

Så blir du av med ohyra på dina palettblad – växtexperten tipsar

Många upplever problem med att deras sticklingar i vatten blir alldeles krokiga och böjda. Anledningen till att sticklingarnas stam skruvar sig och blir böjd är för att den söker sig efter solljus.

Så får du sticklingens stam rak

Men det finns några knep att förhindra stammen att bli böjd när palettbladen vattenrotas. Växtexperten Hans Jensen tipsar nämligen om att vrida på sticklingarna ofta, för att de inte ska bli böjda. 

– Man måste vända dem ofta, gärna flera gånger i veckan, säger Hans till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!