Framtidsgurun Sandra Karlsson tycker att man bör sänka kraven på dyra aktiviteter – då kommer man långt.
Framtidsgurun Sandra Karlsson tycker att man bör sänka kraven på dyra aktiviteter – då kommer man långt. - Foto: Privat/Janerik Henriksson/TT/Henrik Montgomery/TT

5 sparknep inför sommaren – så får du semestern billigare: "Tänka smart..."

Nu är det många som planerar inför sommarens nöjen. Men efter ett tufft ekonomiskt år kan det vara läge att trappa ned på dyra aktiviteter. Det finns däremot flera sparsätt som gör att du kan njuta av sommarens nöjen till ett bra pris.


Att hantera ekonomisk oro under sommaren kan vara en utmaning, särskilt när det kommer till alla nöjen som vanligtvis brukar kosta extra pengar.

Men med några smarta strategier och lite planering kan du fortfarande njuta av sommaren utan att det tar för stor kostnad på din plånbok. 

– Under sommaren brukar alltid extra mycket pengar gå då alla äter hemma och familjen ska underhållas. Givetvis blir det ännu tuffare denna sommar då vi har skenande bolåneräntor, skyhög inflation men även en lågkonjunktur där vissa nu får lämna sina arbeten, säger ekonomi-influencern Sandra Karlsson till Nyheter24.

Så kan barnfamiljer spara 1 120 kronor på sitt tivolibesök: "Dyrast inte alltid bäst"

Sänk kraven på dyra aktiviteter – tänk smart

Sandra Karlsson poängterar även att det är viktigt att inte känna sig pressad av sociala normer eller förväntningar på vad som anses vara en "lyckad" sommar. Det är viktigt att ta hand om sin ekonomiska hälsa och att inte sträva efter att imponera på andra genom att spendera mer pengar än vad man har råd med.

– Mitt tips är att sänka kraven på dyra aktiviteter. Jag själv har otroligt fina minnen av när jag mamma, pappa och syrran åkte till badstranden i min hemmaby Tavelsjö. Vi packade ner pastasallad, saft samt formfranska med smör, ost och salami som mina föräldrar hade delat i trianglar, säger Sandra Karlsson och fortsätter:

– Detta kostade mina föräldrar några tior jämfört med att äta lunch eller fika på restaurangen. På samma sätt hade vi med oss lunch i kylbagen när vi åkte iväg till Paradisbadet i Örnsköldsvik. Det gäller att tänka smart. 

Här kan du läsa Sandra Karlssons ekonomiblogg med fokus på pedagogkik.

Öronmärk en summa inför högtider och semester

Sparar du några hundralappar varje månad kan det således bli några tusenlappar på ett år – därför är det enligt Sandra bra att "öronmärka" en vissa summa pengar inför högtider och semestertider.

– Jag själv har nu för andra gången i rad lagt undan pengar mellan september och juni som jag kunnat spendera under sommarsemestern. Genom att jag har lagt undan 1 000 kronor i månaden under tio månaders tid har jag då haft en semesterkassa på 10 000 kronor som jag kan spendera på nöjen.

"Backtracka" var dina vardagliga utgifter går till

Funderar du fortfarande på vad du och din familj ska göra i sommar är det bra att göra en semesterkassa och utgå ifrån den. Beroende på semesterns längd kan du planera vad just du kommer kunna ha råd med i sommar.

– Vissa kanske plockar ut föräldraledighet och därmed är kassaflödet lägre just denna månad. Ha detta med i beräkningar och se till att planera dina köp. Jag upplever ibland att de köp vi genomför slentrianmässigt utan någon tanke är en högre utgift än vad vi tror.

Vill du ha ännu bättre koll på kassaflödet rekommenderar även Sandra att man tittar en extra gång på vad pengarna faktiskt spenderas på – när man drar kortet.

– Mitt tips är att göra ett kontoutdrag för att "backtracka" var pengarna går. Kanske går det att dra in på vissa saker du vet att du lägger pengar på och prioritera att lägga pengarna på din minnes- och upplevelsebank istället. Mitt tips är att jämföra priser på olika aktiviteter och genomföra besöken under dagar och tider det är mindre populärt.

Lista: 5 spartips och råd inför sommaren 2023

  1. Sälj saker du har i exempelvis förrådet eller i garaget (man har mer prylar än vad tror hemma som kan säljas).
  2. Välj dina aktiviteter med omsorg. Dyrast är inte alltid bäst.
  3. Jämför pris på aktiviteter och genomför besöket när det är billigare.
  4. Om du inte upprättat ett sparande till semesterkassan uppmanar jag dig att göra det till sommaren 2023.
  5. Jämför dig inte med andra. Tiden du tillbringar med dina nära och kära är viktigare än VAD ni gör.
Senaste nytt

Börsen ser ut att fortsätta uppåt

Värmdö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"En bilist som färdas på länsväg 222 vinglar betänkligt mellan filerna. Enligt ett vittne ska också ett rödljus passerats.", skriver polisen på sin hemsida.

Morgonens nyheter 6 december

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Vinstlyft för Clas Ohlson

Prylkedjan Clas Ohlson gjorde en rörelsevinst exklusive jämförelsestörande poster på 277 miljoner under andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Detta var mer än en fördubbling jämfört med samma period föregående år då vinsten skrevs till 112 miljoner kronor. Bolagets försäljning ökade samtidigt med 9 procent till totalt 2,46 miljarder kronor.

Polisen i Trelleborg rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka utan personskador", skriver polisen på sin hemsida.

Tysk ödesdag – budgetlösning måste nås

1 timme sedan
Budgetkaoset i Tyskland fortsätter. Nu väntar en ödesdag för regeringen i Berlin – som måste nå en överenskommelse om inte processen ska dra ut på tiden.