McDonald's är i blåsväder efter att minderåriga barn setts arbeta nattetid
McDonald's är i blåsväder efter att minderåriga barn setts arbeta nattetid - Foto: Gene J. Puskar & Håkan Larsen Mosvold/TT

McDonald’s i rejält blåsväder – tioåringar arbetade natt utan betalt

Två tioåringar ska enligt amerikanska medier ha arbetat nattpass på en McDonald's-restaurang i Kentucky. Arbetet ska ha varit obetalt och uppgifter som bryter mot arbetslagen ska även ha förekommit.


McDonald’s är ett av världens största varumärken och deras logotyp känns igen världen över. Men nu är det inte bara deras saftiga burgare eller krispiga pommes frites som gör att företaget är i ropet. 

Det har nämligen kommit uppgifter om att McDonald’s-restauranger haft två tioåriga barn anställda. Barnen ska ha synts arbeta så sent som klockan två på morgonen utan att få betalt.

Sanningen bakom loggan på McDonald's – inte som du tror

McDonald's-restauranger under utredning

Enligt CNN har det amerikanska US Department of Labor, motsvarande det svenska Arbetsmarknadsdepartementet, slagit fast att barnen ska ha arbetat sena nätter på en restaurang i Louisville, Kentucky. Avslöjandet ska dessutom vara en del av en större utredning som bedrivs, där de utreder brott mot barnarbetsrätten. 

Arbetsmarknadsdepartementet ska också ha kommit fram till att tre olika restaurangägare driver mer än 60 McDonald's-restauranger i Kentucky, Indiana, Maryland och Ohio. Där ska de ha anställt 305 barn som ska ha arbetat mer än den tillåtna gränsen. De ska även ha tvingats utföra arbetsuppgifter som enligt lag ska vara förbjudna. Barnen ska dessutom ha arbetat utan att få betalt. 

Tillsammans tvingas nu de tre restaurangägarna att betala böter på totalt 212 754 dollar, vilket motsvarar strax över två miljoner svenska kronor. 

McDonald’s-anställd avslöjar: Det här HATAR jag när kunderna beställer

McDonald's får kritik i sociala medier

Händelsen har även blivit viral på sociala medier där klipp nu sprids och kommentarsfält fylls med åsikter och kommentarer kring restaurangens agerande.

"Böterna är för milda. Inga lärdomar kommer att dras. De kommer bara att fortsätta vad de gör och dölja det bättre", skriver en person på Tiktok.

En annan tycker att 200 000 dollar är alldeles för lite och anser att restaurangerna istället bör försättas i konkurs. 

McDonald's svarar: Därför bär personalen i köket inte handskar

Foto: Skärmavbild Tiktok/nosybystanders
Foto: Skärmavbild Tiktok/nosybystanders

Men det är inte bara företaget McDonald's som får utstå kritik. Kommentarer och höjda röster riktas även mot barnens föräldrar där många tycker att de inte bör ha låtit händelsen inträffa. 

"Det här är galet. Jag visste alltid var mina barn var när de var 10 år. Hur kunde föräldrarna låta detta hända?", skriver en upprörd person på Tiktok.

En annan frågar helt sonika om föräldrarna också kommer få böter.

Foto: Skärmavbild Tiktok/nosybystanders
Foto: Skärmavbild Tiktok/nosybystanders

– Dessa rapporter är oacceptabla, djupt oroande och står i strid med de höga förväntningar vi har på hela McDonald’s-varumärket, säger Tiffanie Boyd, senior vice president och chief people officer på McDonald’s USA till CBS News.

Här kan du läsa ännu mer nyhet om snabbmatskedjorna: Trender, avslöjanden och nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Embracer delas upp i tre bolag

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.

Efter krisen – dörren öppnas för småhusbyggare

1 timme sedan
Krisen inom småhusbranschen är långtifrån över. Men viss lättnad kan skönjas och byggprognoserna höjs.

Svensk vid ukrainska fronten: "Jävligt tufft"

1 timme sedan
Det råder brist på i princip allt. Svenske Magnus Ek utbildar ukrainska soldater innan de skickas ut i krig – till alltmer glest bemannade skyttegravar. Det är så jävla vansinnigt det här så det liknar ingenting, säger han.