Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om du ska grilla i naturen
Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om du ska grilla i naturen - Foto: Pexels

Ska du grilla i naturen? Här är några viktiga regler att ha koll på

Sommaren är här och många vill fira det med att grilla. Men vad gäller egentligen när man vill grilla i naturen? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta och vilka regler du behöver ha koll på.


Sommarvärmen är här och det är många som plockar fram grillen. Men om man inte har en egen tomt att grilla på brukar många tycka det är härligt att grilla i naturen. Nyheter24 reder ut vad som egentligen gäller när du grillar i naturen och vad man inte får göra. 

Underlaget är viktigt att tänka på

Enligt Naturvårdsverket är det viktigt att välja plats när man grillar. Det man bör tänka på är att elden inte ska kunna sprida sig. Lämpliga underlag är alltså grus eller sand, eller en angiven plats där grillning är tillåten.

Det är inte tillåtet att grilla på eller direkt intill berghällar, klippor eller större stenblock. Detta eftersom stenen kan få sår och sprickor som aldrig läker igen. Det är inte heller tillåtet att hugga eller såga ner träd och buskar, som virke till sin eld. Däremot får man plocka kottar, grenar och lösa pinnar som redan ligger på marken.

Ha alltid vatten nära till hands

En ytterligare grej som är viktig att tänka på enligt Naturvårdsverket är att det alltid ska finnas vatten nära till hands, så att man snabbt kan släcka sin eld om något skulle hända.

Håll koll på eventuellt eldningsförbud

Enligt allemansrätten är det tillåtet för vem som helst att göra upp eld och grilla i naturen, så länge det sker under säkra förhållanden. Råder det eldningsförbud är det dock inte tillåtet att grilla i naturen, skriver Stockholms brandförsvar.

Det är alltid upp till var och en att vara påläst om det råder eldningsförbud eller inte på den plats man tänkt grilla och elda. Eldningsförbud betyder att det är förbjudet att göra upp en eld och grilla på platsen. Det är dock tillåtet att grilla på sin egen tomt och på fasta grillplatser, även om eldningsförbud råder, skriver Stockholms brandförsvar.

Att bryta mot reglerna kan ge fängelse

Den som bryter mot ett eldningsförbud kan enligt Aftonbladet få fängelse eller dagsböter. Detta på grund av att man bryter mot lagen om skydd mot olyckor. Skulle ens eld hinna sprida sig och orsaka en större brand blir straffet hårdare, då kan man blir skyldig till allmänfarlig vårdslöshet som kan straffas med böter eller fängelse.

Eld
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!