Ny studie visar: Det gör oss lyckliga enligt forskare
Realtioner är nyckeln till ett lyckligt liv enligt forskare. Arkivbilder. - Foto: Pexels

Det gör oss lyckliga enligt ny studie – forskare förvånade

Världens största lyckostudie visar att nära relationer är receptet för lycka. Forskarna är inte förvånade, men lika drabbade av resultatet, berättar Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard, till SVTs Idébyrån.


The Harvard Study of Adult Development startade för 80 år sedan i USA och är den längsta studien i världen om just lycka. Resultaten, som publiceras i boken “The Good Life”, är tydliga: Det är nära och goda relationer som gör oss lyckligast.

– Det har förändrat hur jag själv lever och synen på mina relationer, säger Marc Schulz, professor i klinisk psykologi vid Harvard, till Idébyrån.

Han berättar för SVT att det han tror förvånar folk mest är att pengar spelar väldigt lite roll i slutskedet av livet. Många av studiens deltagare har ångrat att de fokuserat för mycket på sina karriärer istället för nära relationer, så som vänner och familj.

Goda relationer förlänger livet

Marc Schulz och hans medforskare Robert Waldinger lyfter även vikten av det som de kallar ”social fitness”, alltså att man måste träna upp sina relationer.

Det handlar om allt från att man medvetet måste anstränga sig i de relationer som ger energi till att småprata med främlingar på stan. Sådant gör att enligt forskarna att vi mår bättre både mentalt och fysiskt.

Studien visar även att de som har bättre relationer vid 50 års åldern är både gladare och friskare när de fyllt 80. Dessutom så lever de längre.

Finland lyckligast i världen – igen

Grannlandet Finland kammar hem förstaplatsen för sjätte året i rad i den årliga internationella rapporten The World Happiness Report. Rapporten mäter bland annat socialt stöd, inkomster, personlig frihet och korruption. I årets rapport återfinns alla de nordiska länderna på topp tio.

Enligt Turistorganisationen Visit Finland beror finländarnas lycka på relation till naturen, livsstilen och bastukulturen. Nu vill de sprida sitt recept till lycka. 

Om tre veckor anordnar organisationen en så kallad ”masterclass of happiness”. Personer från 190 länder har sökt och 14 personer har antagits för att besöka en lyxresort i det finska insjöområdet.

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!